NAPRAVITE ČAŠU ZDRAVLJA: Jeftini, a zdravi sokovi koji tjeraju umor i bolesti








U nastojanju da u organizmu uspostavite red, a eliminirate umor i bezvoljnost najviše će vam pomoći sokovi od svježeg povrća i voća. Uz naše preporuke, izvolite posegnuti za svojom čašom zdravlja.

Zdravlje iz prirodnih sokova

Želite li ojačati imunološki sustav, očistiti organizam od toksina, zaštititi reproduktivne organe i srce, imati ljepšu kožu, više energije ili jednostavno biti zdraviji, sokovi će vam u tome pomoći.
Unošenjem prirodnih i kvalitetnih sokova pomažemo organizmu u odbrani i oslobađanju toksičnih nakupina, doprinosimo boljem radu probavnog sustava, regeneraciji crijevne flore, potičemo rad jetre i žuči. Osim toga sokovi podižu energiju, vraćaju osjećaj vitalnosti, opskrbljuju organizam korisnim tvarima i osvježavaju ga.
Preporučljivo je piti svježe pripravljen sok u prijepodnevnim satima, najbolje ujutro kako bi vam dan što bolje započeo, a u zimskom periodu kada su potrebe za vitaminskim dozama još veće ovako pripremljene sokove konzumirajte svakodnevno, prenosi aura.ba.

Sok od cvekle

Sastojci: 1 kg cvekle, 1 kg mrkve, 1 kg jabuka, ½ kg meda
Priprema: Očišćene cvekle, mrkve i jabuke naribajte u veću posudu. Dodajte med i promiješajte. Prekrijte čistom krpom i ostavite da odstoji 2 dana. Zatim kroz čistu gazu istisnite sok. Spremite u staklene boce i zatvorite. Sok je najbolje konzumirati ujutro natašte.
Napomena: Otvorenu bocu potrošite unutar sedmice dana, a kod pripreme vodite računa da korišteno posuđe odmah operete kako ne bi poprimilo jaku boju od cvekle. Kako vam ruke ne bi satima bile crvene, preporučujemo da cveklu uvijek obrađujete s navučenim gumenim rukavicama.

Sok od mrkve i jabuke

Sastojci: 200 ml soka od mrkve, 200 ml soka od jabuke, 4 kašike soka od narandže ili limuna
Priprema: U sokovniku iscijedite po 200 ml soka od mrkve i jabuke. Zatim ih pomiješajte i dodajte im sok od narandže ili limuna. Ohladite i odmah poslužite. Ukoliko nemate sokovnik mrkve i jabuke naribajte, ostavite da odstoje, stavite u gazu i iscijedite sok.
Savjet: Mrkva organizmu daje energiju i otklanja umor, a jabuka pomaže u kontroliranju tjelesne težine, tlaka i kolesterola. Zajedno djeluju kao snažan antioksidans i pročišćivač organizma.

Sok od limuna i peršuna

Sastojci: 1 kg neprskanog limuna, 3 vezice peršuna, 1,5 l vode
Priprema: Najprije prokuhajte i ohladite vodu. Vezice peršuna operite i očistite. Ostavite list i stabljiku pa ih sitno nasjeckajte. Limun operite i izrežite na kolutiće. U vodu koja se ohladila stavite nasjeckani peršun i dodajte limun. Poklopite i ostavite da odstoji na hladnom mjestu 24 sata. Povremeno promiješajte. Nakon toga sve izmiksajte i sok procijedite. Pohranite u staklene boce i zatvorite. Najviša preporučena doza soka je 100 ml dnevno.
Savjet: List peršuna je bogat vitaminima C i A koji imaju snažno antioksidativno djelovanje i štite od štetnog učinka slobodnih radikala. Kao sinonim za vitamin C limun ima i značajna antioksidativna i antibiotička svojstva.

Sok od narandže i đumbira

Sastojci: 1 kašika naribanog đumbira, 500 ml đusa od narandže, 200 ml mineralne vode, kriške narandže za dekoraciju
Priprema: Grubo naribani đumbir zajedno sa sokom koji ste iz njega iscijedili, prebacite u bokal. Dodajte đus od narandže, mineralnu vodu i narezane kriške narandže. Promiješajte. Napitak dobro rashladite i poslužite.
Savjet: Sok od narandže s đumbirom bogat je vitaminom C i zaštitnim tvarima koji će osim egzotičnog i ljutkastog okusa biti i blagotvoran za vaš organizam.

Sok od špinata

Sastojci: 1 puna šaka špinata, 1 manja banana, ½ neprskanog limuna s korom, 1 manja jabuka, 300 ml vode
Priprema: Sve sastojke stavite u blender i miksajte 1-2 minute na najjačoj brzini. Poslužite odmah u staklenim čašama. Ukoliko vam je sok pregust, dodajte po potrebi još vode i promiješajte.
Savjet: Mineralne tvari iz špinata djeluju povoljno na naš organizam: magnezij je neophodan kod rada mišića i srca, kalij pospješuje izlučivanje vode iz organizma i time olakšava rad bubrega i srca, snižava krvni tlak, potiče rad gušterače i probavu te čišćenje organizma.



0 komentari:

Pokreće Blogger.
Menu :

Archives