Lekovite rakije i vina








Rakija se nekada prvenstveno koristila za lek, a manje za piće. Danas je situacija obrnuta i rakija se više koristi kao piće.

Vino se od davnina koristilo za uživanje. Lekovite rakije  se prave od jake, ljute rakije dobijene postupkom vrenja i pečenja plodova šljive u bakarnim kazanima. Priprema lekovitih rakija je jednostavna i uz malo truda je možete napraviti, a koristi za zdravlje su velike.

U ovom tekstu navedeni su recepti za pojedine lekovite rakije i vina.







Vino od matičnjaka-protiv glavobolje

Priprema: u 3 litra crnog vina staviti šaku matičnjaka, malo cveta lavande, žalfije, ruzmarina, kore od limuna i zrna suvog grožđa, i ostaviti 2 nedelje na toplom mestu, da e ukiseli.

Upotreba: uzimati po jednu supenu kašiku po potrebi.



Rakija od oraha za stomačne tegobe

Priprema: Uzeti 30 grama jezgra mladih zelenih oraha (početkom jula), isprati hladnom vodom, izrezati na tanke kolutove i staviti u litar dobre, jake rakije, dodati 12 gr klinčića, bocu dobro zatvoriti i ostaviti na suncu mesec dana. Posle tog vremena, dodati 200 gr šećera rastopljenog u vodi, prokuvanog i ohlađenog. Ostaviti na suncu još 15 dana, pa procediti.



Vino od lincure za malokrvnost

Priprema: Staviti u litar belog vina 20 gr korena lincure i ostaviti da odstoji 10 dana.

Upotreba: piti po malu čašicu pre jela zbog malokrvnosti





Vino od hajdučke trave za unutršnje rane, povrede

Priprema: u litar belog vina sipati 30 gr hajdučke trave, ostaviti da stoji 10 dana, pa procediti.

Upotreba: Piti po jednu čašicu 2-3 puta dnevno.


Vino od rena za izostanak menstruacije

Priprema: Pomešati 1 deo očišćenog korena rena i 4 dela vina, pa ostaviti da se kiseli nekoliko dana na toplom mestu.

Nakon toga dobro poklopiti pa skloniti na mračno i suvo mesto.

Upotreba: Uzimati po jednu kašiku, ujutru i uveče.



Vino od ruzmarina za mokrenje, srčane tegobe, reumu…

Priprema: Dobro isitniti šaku svežih ili suvih grančica ruzmarina, staviti u litarsku flašu i doliti 3/4 dobrog belog vina, dobro zatvoriti i ostaviti 24 sata, na toplom mestu.

Upotreba: procediti, pa uzimati po kafenu kašičicu, 3 puta dnevno posle jela

www.cajeviza.com

0 komentari:

Pokreće Blogger.
Menu :

Archives