Kad pročitate koje su KORISTI ove voćke, JESTI ĆETE je svaki dan!
Breskva je voćka koja potiče iz Kine, a sada se uzgaja u svim dijelovima svijeta gdje preovladava topla klima.
Breskve u Evropi su široko rasprostranjene naročito oko Mediterana. Cvjeta početkom juna pa sve do kraja septembra, sadrži veliku količinu vode i korisnih materija.
Otkrivamo vam sve blagodati ove voćke:
LJEKOVITA SVOJSTVA
Breskva sadrži 80-90 procenata vode, a malo kalorija, pa je pogodna kao diuretik i sredstvo za čišćenje organizma. Pored toga sadrži i korisne hranljive materije kao što su beta-karoten, bjelančevine, masti, vlakna, biljna mast, biotin, kalcij, magnezij, natrijum mineralne soli, organske kiseline, selen, skrob, fosfor i ugljene hidrate.
BRESKVA U ISHRANI
Nutricionisti preporučuju višenamjensko korištenje breskvi u ishrani. Pa tako nutricionisti predlažu da pijete domaći sok od ovog voća bez dodatog šećera. Takođe kompot možete da napravite sami, a preporučuju se i džem ili slatko koje možete da konzumirate tokom cijele godine. Čaj od listova ove višenamjenske voćke je vrlo korisan i takođe ima laksativno djelovanje i pogodan je u borbi protiv infekcija.
MEDICINSKA NAMJENA
Breskva djeluje povoljno na tijelo i može da se koristi u medicinske svrhe, pa je tako spektar namjene širok i zabilježeno je povoljno djelovanje u liječenju akni, astme, anemije, bolesti zuba i usne duplje, bolesti srca i krvnih sudova, bronhitisa, gojaznosti, gubitka pamćenja, depresije, impotencije, anksioznosti, jačanje imuniteta, problema sa bešikom i mokraćnim kanalima, štitnom žlijezdom, stomačnih tegoba, nadutosti, oticanja nogu, raznih infekcija, reumatskih bolesti.
- See more at: http://narodnamediciina.blogspot.com/2015/07/kad-procitate-koje-su-koristi-ove-vocke.html#sthash.gFPONw4S.dpuf
About author: Biljna medicina
Cress arugula peanut tigernut wattle seed kombu parsnip. Lotus root mung bean arugula tigernut horseradish endive yarrow gourd. Radicchio cress avocado garlic quandong collard greens.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Pokreće Blogger.
Menu :
0 komentari: