EVO ŠTO TREBATE JESTI KAKO BI SMANJILI MOGUĆNOST MOŽDANOG UDARA!
Stručnjaci su posebno ispitali vezu između šest glavnih podgrupa flavonoida (flavanoni, antocijanini, flavan-3-ulja, flavonoid polimeri, flavonoli i flavoni) i rizika od pojave moždanog udara.
Gotovo 70.000 žena sudjelovalo je 14 godina u američkom istraživanju koje je pokazalo da naranča i grejp pružaju odličnu zaštitu od moždanog udara. Znanstvenici misle da se rezultati mogu primijeniti i na muškarce.
Tim znanstvenika iz Norwich Medical Schoola ispitao je koliku zaštitu pružaju flavonoidi, koji se nalaze u voću, povrću, tamnoj čokoladi i crnom vinu.
Stručnjaci su posebno ispitali vezu između šest glavnih podgrupa flavonoida (flavanoni, antocijanini, flavan-3-ulja, flavonoid polimeri, flavonoli i flavoni) i rizika od pojave moždanog udara.
Pokazalo se da veza postoji kod žena koje jedu veću količinu flavanona (45 mg na dan) iz citrusa – one imaju 19% manji rizik od iznenadnog moždanog udara povezanog s krvnim ugruškom od žena koje su jele najmanju količinu (20 mg).
U čaši kupljenog narančinog soka može se naći od 20 do 50 mg flavanona, ovisno o proizvodnji i načinu skladištenja.
Znanstvenici napominju da je bolje jesti svježe voće, nego piti kupovni sok jer u sokovima zna biti većih količina šećera.
Voditelj istraživanja, nutricionist Aedin Cassidi kaže: “Studije su pokazale da je veći unos voća, povrća i posebno vitamina C povezan sa smanjenim rizikom od moždanog udara. Flavonoidi pomažu jer popravljaju stanje krvnih sudova te djeluju protuupalno”
About author: Biljna medicina
Cress arugula peanut tigernut wattle seed kombu parsnip. Lotus root mung bean arugula tigernut horseradish endive yarrow gourd. Radicchio cress avocado garlic quandong collard greens.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Pokreće Blogger.
Menu :
0 komentari: