Narodni lijekovi za srce, želudac, crijeva...

Narodni lijekovi za srce, želudac, crijeva...





Stoljećima su se recepti za pripravke od ljekovitog bilja u narodu prenosili s generacije na generaciju, a mnogi od njih se i danas koriste. Riječ je o prirodnim lijekovima – tinkturama i uvarcima – koje možete sami pripraviti kod kuće. Ljekovito bilje kupite kod poznatog travara ili na tržnici. Ako bilje berete sami, pazite da ne bude zagađeno.



1. Odoljen (korijen) 25 g, petoprst 25 g, kim 25 g, koromač 25 g.

Po pola čaše tinkture tri puta dnevno kod živčane napetosti i učestalog lupanja srca.

2. Paprena metvica (list) 30 g, petoprst 30 g, odoljen (korijen) 20 g, hmelj 20 g.

Po pola čaše tinkture tri puta dnevno kod napetosti živaca, razdražljivosti i nesanice.

3. Rodiola (korijen) 20 g, jagoda 20 g, šipak (plod) 20 g, kopriva 20 g, bijeli glog (plod) 15 g, pljuskavica 10 g.

Piti po trećinu ili polovinu čaše tinkture 2 - 3 puta dnevno kao sredstvo za jačanje organizma i imuniteta.

4. Odoljen (korijen) 30 g, paprena metvica (list) 30 g, trolistica (gorki trolist, gorska djetelina) (list) 40 g.

Piti po pola čaše tinkture dvaput dnevno kod napetosti živaca i raz­dražljivosti.

5. Mala preslica 20 g, lisac (Polygonum lapathifolium) 30 g, bijeli glog (cvi­jet) 50 g.

Piti po četvrtinu ili trećinu čaše tinkture 3 - 4 puta dnevno kod izraženog lupanja srca, razdražljivosti i nesanice.

6. Odoljen (korijen) 30 g, petoprst (list) 30 g, stolisnik (hajdučka trava) 20 g, anis (plod) 20 g.

Piti kao tinkturu po trećinu ili četvrtinu 2 - 3 puta kod boli srca.

7. Bazga (cvijet) 25 g, kamilica (cvijet) 25 g, lipa (cvijet) 25 g, paprena metvica 25 g.

Piti vruću tinkturu po jednu čašu 2 - 3 puta dnevno kao diuretičko sred­stvo i za pobuđivanje znojenja.

8. Šipak (plod) 45 g, brusnica (crvena borovnica) (plod) 15 g, koprivin list 40 g.

Piti po pola čaše tinkture triput dnevno zbog bogaćenja vitaminima.

9. Paprena metvica 20 g, pelin 20 g, koromač (plod) 20 g, lipa (cvijet) 20 g, pasjakovina (pasji drijen) (kora) 20 g. Piti po jednu čašu tinkture ujutro i navečer kod klimakteričnih nervoza.

10. Đurđica 10 g, koromač (plod) 20 g, paprena metvica (list) 30 g, odoljen (korijen) 40 g.

Piti u obliku tinkture triput dnevno po četvrtinu ili trećinu čaše kod miokarditisa.

11. Odoljen (korijen) 20 g, kamilica (cvijet) 30 g, kim 50 g.

Piti po pola čaše tinkture dvaput dnevno pri napetosti živaca, raz­dražljivosti, protiv nesanice.

12. Kamilica (cvijet) 20 g, paprena metvica (list) 20 g, koromač (plod) 20 g, odoljen (korijen) 20 g, kim 20 g.

Piti uvarak ujutro po pola čaše, navečer po jednu kod nesanice.


Hipertonija

1. Grozničnica (šišak) (korijen) 20 g, srčenica 15 g, paprena metvica 15 g, runolist 15 g, šipak (plod) 15 g, kamilica (cvijet) 15 g. Piti tinkturu po četvrtinu ili trećinu čaše triput dnevno kod hipertonije 1. i 2. stupnja.

2. Jarebika (smrdikovina) (plod) 15 g, mrkva (plod) 10 g, koromač (plod) 10 g, odoljen (korijen) 15 g, mala preslica 15 g, različak (cvijet) 10 g, bijeli glog 15 g, grozničnica (korijen) 15 g.

Piti tinkturu po četvrtinu ili trećinu čaše triput dnevno kod hipertonije 1. i 2. stupnja.



Umirujuće (sedativne) mješavine

1. Paprena metvica (list) 20 g, gorki trolist (list) 20 g, odoljen (korijen) 10 g, hmelj l0 g.

Dvije jušne žlice mješavine preliti s dvije čaše vrele vode, ostaviti 20 min, procijediti i piti dvaput dnevno ujutro i navečer po pola čaše kod napetosti živaca i kod razdražljivosti.

2. Odoljen (korijen) 10 g, metvica (list) 20 g, hmelj 10 g.

Jednu žlicu ove mješavine preliti s dvije čaše vrele vode, ostaviti 30 min, procijediti i piti po pola čaše dvaput dnevno kod napetosti živaca i kod razdražljivosti.


Čir dvanaesnika, gastritis, povećana kiselina

1. Trputac (list) 20 g, paprena metvica 10 g, pljuskavica 10 g, kamilica (cvijet) 10 g, neven (cvijet) 10 g, maslačak (korijen) 10 g, kadulja 10 g, iđirot (korijen) 10 g, gorki trolist (list) 10 g.

Piti po trećinu ili polovinu čaše tinkture 3 puta dnevno 30 min prije jela kod kroničnog gastritisa.

2. Kamilica (cvijet) 20 g, neven (cvijet) 20 g, trputac (list) 20 g, stolisnik 20 g, dvozubica 20 g.

Piti po trećinu ili polovinu čaše 3 - 5 puta dnevno kod akutnog gastritisa usporedo s ispiranjem želuca dezinfekcijskim otopinama.

3. Bijeli sljez (korijen) 10 g, sladić (korijen) 10 g, crna joha (plod) 10 g, neven (cvijet) 10 g, stolisnik 10 g, runolist 10 g, oman (korijen) 10 g, kamilica (cvijet) 10 g, borovnica (brusovnica, borovnjača) (cvijet) 10 g.

Piti po trećinu ili polovinu čaše tinkture 30 min prije jela triput dnevno kod čira želuca i dvanaesnika s hipersekrecijom.

4. Trputac (list) 10 g, pelin 10 g, paprena metvica 10 g, kamilica (cvijet) 10 g, neven (cvijet) 10 g, pljuskavica 10 g, iđirot (korijen) 10 g, kadulja 10 g, maslačak (korijen) 10 g, aralija (bršljan) (korijen) 10 g.

Piti po trećinu ili polovinu čaše tinkture 30 min prije jela triput dnevno kod čira želuca i dvanaesnika, te kod smanjenog želučanog izlučivanja.

5. Bijeli sljez (korijen) 10 g, kamilica (cvijet) 10 g, neven (cvijet) 10 g, sladić (korijen) 10 g, pljuskavica 10 g, žuto smilje (cvijet) 10 g, stolisnik 10 g, hrast (kora) 10 g, srčenica 10 g, runolist 10 g.

Piti po trećinu ili polovinu tinkture 30 min prije jela triput dnevno kod kroničnog gastritisa i normalnog izlučivanja te također kod hipersekrecije.

6. Rosopas 10 g, stolisnik 30 g, kamilica 30 g, pljuskavica 30 g.

Piti po dvije trećine čaše tinkture 30 min prije jela kod povećane kiseline želučanog soka.

7. Iđirot (korijen) 20 g, gorki trolist (list) 20 g, gorčica 20 g, narančina kora 20 g, pelin 20 g.

Piti po trećinu ili polovinu čaše uvarka triput dnevno kod gastritisa.

8. Odoljen (korijen) 5 g, iđirot (korijen) 10 g, gorki trolist (list) 10 g, gorčica 10 g, kim 10 g, anis 10 g, kamilica 10 g, paprena metvica (list) 15 g, stolisnik 20 g. Piti po trećinu ili polovinu čaše toplog uvarka pola sata prije jela kod gastritisa i čira.

9. Lipa (cvijet) 10 g, sjeme lana 20 g, sladić (korijen) 20 g, iđirot (korijen) 20 g, paprena metvica (list) 10 g, koromač (plod) 20 g. Piti po dvije do tri četvrtine čaše uvarka triput dnevno 30 min prije jela kod povišene kiseline želučanog soka.

10. Koromač (plod) 25 g, bijeli sljez (korijen) 25 g, kamilica 25 g, sladić (korijen) 25 g.

Piti po trećinu do polovine čaše uvarka triput dnevno 30 min prije jela kod kroničnog gastritisa.

11. Rosopas 10 g, bijeli sljez (korijen) 30 g, sladić (korijen) 30 g, gavez (opašica, volovski jezik) (korijen) 30 g.

Piti po dvije trećine do tri četvrtine čaše uvarka triput dnevno kod čira želuca i dvanaesnika.

12. Gorki trolist (list) 20 g, koromač (plod) 20 g, paprena metvica 20 g, stolisnik 20 g, gorčica 20 g.

Piti po pola čaše uvarka 3 puta dnevno prije jela kod poremećenog rada želuca.

13. Koromač (plod) 30 g, kamilica 30 g, lipa (cvijet) 40 g.

Piti po pola do dvije trećine čaše tinkture 2 - 3 puta dnevno prije jela kod čira želuca i dvanaesnika.

14. Gorčica 20 g, paprena metvica 80 g.

Piti po pola do dvije trećine čaše tinkture 2 - 3 puta dnevno prije jela kod gastritisa.

15. Iđirot (plod) 20 g, koromač (plod) 20 g, kim 20 g, paprena metvica (list) 40 g.

Piti po trećinu ili četvrtinu čaše tinkture triput dnevno prije jela kod spazma želuca.

16. Divlja trešnja (plod) 10 g, crna joha (plod) 10 g, paprena metvica 10 g, kim 10 g, koromač (plod) 10 g, sladić (korijen) 10 g, lisac (korijen) 10 g, kamilica 10 g, pljuskavica 10g.

Piti po trećinu do pola čaše tinkture 10 min prije jela kod kronične upale želuca.

17. Runolist 10 g, neven (cvijet) 10 g, kamilica 10 g, pljuskavica 10 g, crna joha (ogrozd) 10 g, paprena metvica 10 g, trputac (list) 10 g, bijeli sljez (korijen) 10 g, stolisnik 10 g, kim 10 g.

Piti po trećinu ili pola čaše tinkture dnevno prije jela kod kroničnog nespecifičnog kolitisa.

18. Koromač (plod) 15 g, iđirot (korijen) 15 g, odoljen (korijen) 20 g, paprena metvica (list) 20 g, kamilica 30 g.

Piti toplu tinkturu po pola do tri četvrtine čaše dvaput dnevno, ujutro i navečer poslije jela kod trbušnog spazma.

19. Odoljen (korijen) 10 g, koromač (plod) 10 g, paprena metvica (list) 20 g, kamilica (cvijet) 60 g.

Piti toplu tinkturu po pola ili tri četvrtine čaše triput dnevno poslije jela kod trbušnog spazma i osjećaja težine u želucu.

20. Anis (plod) 10 g, koromač (plod) 10 g, paprena metvica (list) 20 g, kamilica 30 g, pasjakovina (kora) 30 g.

Piti toplu tinkturu po pola do tri četvrtine čaše 3 puta dnevno poslije jela kod trbušnih kolika.

21. Pelin 20 g, mala preslica 30 g, stolisnik 30 g, petoprst 20 g.

Piti po pola do dvije trećine čaše uvarka tri puta dnevno kod proljeva (dijareje).

Za želudac

1. Pasjakovina (kora) 20 g, kopriva (list) 50 g, iđirot (korijen) 10 g, odoljen (korijen) 10 g.

Dvije jušne žlice mješavine preliti s dvije čaše vrele vode, ostaviti 20 min, procijediti i piti po pola čaše ujutro i navečer.

2. Pasjakovina (kora) 20 g, anis (plod) 20 g, stolisnik 10 g, poljska gorušica (sjeme/zrno) 20 g, sladić (korijen) 30 g. Dvije jušne žlice mješavine preliti s dvije čaše vrele vode, ostaviti 20 min, procijediti i piti po pola čaše ujutro i navečer.

3. Borovnica (plod) 20 g, petoprst 10 g, žuto smilje (cvijet) 10 g, kadulja (list) 30 g, kim 10g.

Dvije jušne žlice mješavine preliti s dvije čaše vrele vode, ostaviti 20 min, procijediti i piti po pola čaše 3 puta dnevno 15 - 20 min prije jela.

4. Divlja trešnja (plod) 30 g, borovnica (plod) 20 g, joha 20 g, ivulja 10 g.

Jednu žlicu mješavine preliti čašom vrele vode, kuhati 10 min, ohladiti, procijediti i piti po pola čaše 3 - 4 puta dnevno.



Za bolji rad crijeva

1. Iđirot (korijen) 10 g, pasjakovina (30 g), paprena metvica (list) 20 g, kopriva, (list) 20 g, maslačak (korijen) 10 g, odoljen (korijen) 10 g. Piti po pola čaše uvarka dvaput dnevno, ujutro i navečer kao sredstvo za reguliranje rada crijeva.

2. Pasjakovina (kora) 30 g, paprena metvica (list) 20 g, kopriva (list) 30 g, iđirot (korijen) 10 g, odoljen 10 g.

Piti po pola čaše uvarka dvaput dnevno, ujutro i navečer, kao sredstvo za želudac u cilju regulacije rada crijeva.

3. Pasjakovina (kora) 20 g, anis (plod) 20 g, stolisnik 10 g, poljska gorušica (zrno) 20 g, sladić (korijen) 30 g.

Piti po pola čaše uvarka dvaput dnevno, ujutro i navečer za reguliranje rada crijeva.



Začepljenje (opstipacija)

1. a) Pasjakovina (kora) 30 g, stolisnik 10 g, kopriva (list) 20 g.

 b) Kora pasjakovine 40 g, korijen sladića 5 g, plod korijandera 5 g.

Jednu žlicu mješavine preliti čašom vrele vode, ostaviti 20 min, procijediti i piti navečer po pola do tri četvrtine čaše kod opstipacije.

2. Bazga (cvijet) 50 g, pasjakovina (plod) 50 g. Piti po jednu čašu uvarka dvaput dnevno poslije jela, ujutro i navečer kod opstipacije.

 3. Pasjakovina (kora) 50 g, bazga (cvijet) 20 g, koromač (plod) 20 g, anis (plod) l0g. Piti po jednu čašu uvarka poslije jela kod opstipacije.

4. Pasjakovina (kora) 60 g, anis (plod) 10 g, koromač (plod) 10 g, sladić (korijen) 20 g. Piti po četvrtinu ili trećinu čaše uvarka dvaput dnevno prije jela kod opstipacije.

 5. Pasjakovina (kora) 15 g, sladić (korijen) 15 g, koromač (plod) 15 g, bijeli sljez (korijen) 25 g, sjeme lana 30 g. Piti po pola do dvije trećine čaše tinkture navečer poslije jela kod opstipacije izazvane atonijom crijeva.



Proljev (dijareja)

1. Konjski štavelj (konjsko zelje) 50 g, lisac (korijen) 50 g. Piti po četvrtinu ili trećinu čaše uvarka triput dnevno.

2. Divlja trešnja (plod) 60 g, borovnica (plod) 40 g. Piti po četvrtinu do pola čaše uvarka 3 - 4 puta dnevno.

3. Crna joha (plod) 70 g, lisac (korijen) 30 g. Piti po četvrtinu do pola čaše uvarka 3 - 4 puta dnevno.

4. Petoprst 10 g, ivulja (korijen) 40 g. Dvije kavene žlice preliti čašom vrele vode, ostaviti 30 min, procijediti i piti tijekom dana u 3 - 4 navrata.

5. Konjski štavelj (korijen) 25 g, ivulja (korijen) 25 g. Dvije kavene žlice preliti čašom vrele vode, ostaviti 30 min, procijediti i preko dana piti 3 - 4 puta.

6. Borovnica (plod) 25 g, petoprst 12,5 g, žuto smilje (cvijet) 12,5 g, kadulja (list) 37,5 g, kim 12,5 g. Piti po pola čaše uvarka 3 - 4 puta dnevno prije jela.

7. Petoprst 20 g, lisac (korijen) 80 g. Piti po četvrtinu ili trećinu čaše uvarka 3 - 4 puta dnevno.

8. Divlja trešnja (plod) 30 g, borovnica (plod) 20 g. Dvije jušne žlice mješavine preliti s dvije čaše vrele vode, ostaviti 20 min, procijediti i piti po četvrtinu do pola čaše triput dnevno.

0 komentari:

Pokreće Blogger.
Menu :

Archives