Lovorom protiv osipa
Smatra se da je domovina lovora Mala Azija.
Danas raste divlji i kultiviran u svim zemljama Sredozemlja. Uzgaja se i u drugim krajevima svijeta.
Kao začin se koriste sušeni listovi.
Miris i okus
Svježe lišće lovora je aromatično gorkog i prodornog mirisa, pa ga treba ostaviti nekoliko dana da uvene. Tada gubi gorčinu, ali će sačuvati miris. Ima trpko gorki okus.
Utjecaj na probavu
Lovor je zdravi i aromatično gorki začin koji poboljšava probavu i blago potiče apetit.
Ljekovita svojstva
Eterično ulje koristi se izvana za masažu, jer pojačava prokrvljenost, djeluje antiseptički, protiv raznih kožnih osipa, bolnih i napetih mišića te kod uganuća.
Bioaktivno djelovanje: Ispitivanja pokazuju da lovor smanjuje resorpciju šećera i alkohola u krv.
Sjemenke lovora štite želudac od nastajanja čira, a ne izazivaju štetne pojave.
Začinska svojstva
Miris lovora pristaje gotovo uz sva jela i rijetko kada može pokvariti neki okus. Dodaje se u riblje i mesne marinade, pašticade, paprikaše, kuhane ribe, mesna pečenja (govedina, ovčetina), jela od kuhanog povrća (artičoka, krumpir, mrkva, rajčica, šećerna repa), peradi (pečena kokoš i patka) i divljači, rakove, variva, juhe, salate (od plodova mora i rajčica), umake (mesne, od rajčica), kiselom i crvenom kupusu, kiselim krastavcima, tikvi ili cikli, maslini i povrću u octu.
Može ga se dodati u jaku mesnu juhu (govedina, janjetina, ovčetina) koja tako začinjena potiče apetit.
U jela od divljači se obavezno kombinira lovor sa suhim voćem (jelen). Stavlja se u sušene smokve ne samo radi mirisa, već i zato da se uklone paraziti. Ulje od lovora koristi se u likerima. Samljeveni list služi kao dodatak nekim začinskim mješavinama.
Štetne pojave
Upotreba lovora u umjerenim količinama nema nikakvih štetnih posljedica. Vanjska primjena eteričnog ulja lovora može izazvati alergiju.
Preporuka
Lovor je prikladan za sve vrste dijetne prehrane.
Druga imena
javorika, lorber, lovorika, lavor, lavrika.
About author: Biljna medicina
Cress arugula peanut tigernut wattle seed kombu parsnip. Lotus root mung bean arugula tigernut horseradish endive yarrow gourd. Radicchio cress avocado garlic quandong collard greens.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Pokreće Blogger.
Menu :
0 komentari: