ZABORAVLJENA I REVOLUCIONARNA: Biljka nevjerojatne antikancerogene ljekovitosti iz vašeg vrta o kojoj se malo zna!
Revolucija u liječenju malignih bolesti
Rabarbara je danas jedna od manje poznatijih i raširenijih jestivih biljaka kod nas te je često jako zapostavljena. To je trajna biljka s velikim listovima te dugom mesnatom stabljikom i spada u povrće iako je u narodu poznata kao voće. Rabarbara se zbog svojih ljekovitih svojstava koristi u Kini već tisućama godina, a u Europu ju je donio Marco Polo.
Nedavno je izazvala revoluciju u liječenju malignih bolesti, jer su znanstvenici sa Sveučilišta Sheffield Hallam i Scottish Crop istraživačkog instituta otkrili kako rabarbara sadrži anti-kancerogene spojeve. No, prema studijama znanstvenika, 20-minutno pečenje domaće rabarbare dramatično povećava njenu razinu anti-kancerogenih spojeva, toliko da su znanstvenici ostali u čudu. Zbog toga se za liječenje raka rabarbarom preporuča upravo pečena biljka.
Studiju su objavili u časopisu Food Chemistry, gdje su objasnili kako rabarbara sadrži spojeve pod imenom polifenoli a koji su iznimno moćni kada je u pitanju selektivno uništavanje, kao i sprječavanje rasta kancerogenih stanica i to u tolikoj mjeri da će se rabarbara uskoro koristiti kao anti-kancerogen, odnosno lijek protiv raka. Studija je pokazala kako je rabarbara uspješna u liječenju malignih bolesti čak i onda kada se pokaže da je karcinom u potpunosti otporan na sve dosadašnje tretmane, što je zaista čudesno, jer riječ je o biljci iz vrta, pomalo zaboravljenoj o kojoj se jako malo zna.
No, rabarbara je pravo blago iz Božje ljekarne, jer osim borbe protiv raka ona je iznimno ljekovita biljka, a dokazana je i njezina blagotvornost na probavni sustav, osobito jer znamo da je svježa rabarbara, odnosno njene stabljike, velik izvor vlakana. Zbog toga je vidljiv njen pozitivan učinak na reguliranje probave, a on varira ovisno o dozi. Naime, u velikim količinama ona stimulira probavu, dok u manjim pospješuje zatvor, što je korisno u slučaju dijareje. Kako vlakna simuliraju osjećaj sitosti nakon konzumacije, rabarbara može pomoći i u procesima mršavljenja.
Zbog već ranije navedenih antikancerogenih svojstava, rabarbara je preporučljiva nakon operacije tumora želuca jer ublažava upalne procese, pomaže vratiti stanje probavnog sustava u normalu te obogaćuje prehranu. Rabarbara je također i antioksidans, pomaže regulaciji kolesterola u organizmu, poboljšava cirkulaciju, te je važna za održavanje zdravlja očiju, pa se preporuča i kod “očnih oboljenja”. Prisutna su i neka antialergijska i antiupalna svojstva zbog čega se koristi i kao prirodni antibiotik, a djelotvorna je i za uspješnju detoksikaciju organizma.
Napomena: Kod rabarbare jestive i ljekovite su samo stabljike ove biljke, ne i listovi! Prilikom
kupnje birajte hrskave i čvrste stabljike koje izgledaju svježe i puštaju sok kada se stabljika slomi.
Boja rabarbare ovisi o njezinoj vrsti i načinu uzgoja. Ružičaste su najpopularnije kod uzgajivača, iako se ova biljka sve manje koristi, što je zaista šteta s obzirom na njenu gotovo zaboravljenu ljekovitost za čovjeka.
- See more at: http://zdravlje-porodica.blogspot.com/2015/05/zaboravljena-i-revolucionarna-biljka.html#sthash.yViafc17.dpuf
About author: Biljna medicina
Cress arugula peanut tigernut wattle seed kombu parsnip. Lotus root mung bean arugula tigernut horseradish endive yarrow gourd. Radicchio cress avocado garlic quandong collard greens.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Pokreće Blogger.
Menu :
0 komentari: