Trine: za grčeve, kamenac, reumu, osip...

Trine: za grčeve, kamenac, reumu, osip...





Mnogi i ne slute da se u ostacima sijena krije obilje smrvljenih ljekovitih biljaka zvanih trine, koje se u narodnoj medicini stoljećima koriste kao jedno od najvažnijih iscjeljujućih postupaka za jačanje organizma.


Trine od sijena su mješavina osušenih cvjetova, peluda, sjemena i sitnih dijelova listova biljaka koje rastu na livadama i pašnjacima i koje se sakupljaju kao sijeno. Korisne su jer se u njima nalaze dijelovi odoljena, gaveza, piskavice, komorača, maslačka, stolisnika, razne vrste trpuca i mnogih drugih ljekovitih biljaka.

Trine se mogu pribaviti na svakom seljačkom gospodarstvu. Nakon košnje sijena, odnosno otave, biljni dijelovi dospijevaju na sjenik ili štagalj. Tijekom vremena ti biljni dijelovi sipe kroz uskladištene količine sijena i stvaraju na sjeniku često sloj debeo nekoliko centimetara. Prije upotrebe, trine od sijena prosiju se kroz sito da bi se odijelili veći dijelovi biljaka.

Kao sve osušeno bilje ili biljni dijelovi, tako i trine od sijena gube svoju ljekovitost nakon otprilike jedne godine. Bilo bi, dakle, besmisleno praviti zalihu od prekomjernih količina trina, jer će sijeno iduće godine opet dati dovoljno punovrijednih trina. Mora se, međutim, pripaziti da se koriste samo dobro osušene trine, jer su trine pljesniva i trula mirisa bezvrijedne i nisu za uporabu.

U narodnoj medicini ili kod poznatih iscjelitelja, primjerice Kneippa, trine od sijena koriste se najčešće u obliku povoja, obloga, običnih i parnih kupelji. Čaj od trina ne rabi se za određene bolesti, nego za jačanje organizma jer zbog svojeg sastava utječe na cjelokupno zdravstveno stanje bolesnika: primjerice, pospješuje mokrenje i znojenje, rastvara sluz, umiruje grčeve i bolove.



Povoj od trina

Oko 1 kg trina prelije se s tri do pet litara hladne vode, lonac se stavi na vatru da sasvim kratko prokuha i ostavi pokriven još oko četvrt sata. Trine od sijena ne smiju se nikada dugo kuhati, nego se ostave samo da jedan do dva puta kratko zakipe.

Naime, dugim kuhanjem dolazi do razaranja ljekovitih tvari u tim najsitnijim biljnim dijelovima mnogo brže nego u većim dijelovima biljaka. Često se, na žalost, čita da se trine od sijena moraju iskuhavati "temeljito" ili "najmanje četvrt sata", a to nije dobro.

Također nije posve ispravna metoda da se trine od sijena stave u platnenu vrećicu, a onda se zavezana platnena vrećica uroni u lonac s vodom i dobro prokuha. Ako su trine od sijena stisnute na vrećici, nikada se neće do kraja izlužiti ili će nakon intenzivnog izluživanja duljim kuhanjem na taj način izgubiti ljekovite tvari.

Najbolje je trine staviti da kratko prokuhaju, a nakon što su odstajale četvrt sata, ocijede se kroz tkaninu. U tu procijeđenu lužinu od trina uroni se (na najmanje 10 minuta) unaprijed dobro ugrijana plahta; lonac ostaje na rubu štednjaka da se tekućina ne bi ohladila.

Nakon 10 minuta, izvađena plahta brzo se i dobro ocijedi i njome se povije bolesnik, po mogućnosti toplo od nogu do ispod ruku u visini ramena. Povrh toga se bolesnik umota u dobro ugrijanu suhu plahtu i, konačno, još u vunenu deku, također prethodno ugrijanu. Bolesnika treba u krevetu dobro pokriti i pustiti da povoj djeluje oko dva sata. Zaspi li bolesnik, ne treba ga u snu smetati da bi se povoj promijenio.

Djelovanje će se povećati ako trinama od sijena dodamo jednu do dvije pune šake kamilice. Može se dodati i grančica omorike ili borovice, ali ih prije toga treba posebno kuhati jednu do dvije minute, ocijediti i dodati lužini od trina. Povoj od trina može se ponekad primijeniti i tako da se umjesto plahte upotrijebi duga noćna košulja (spavaćica), koja se nakon cijeđenja brzo obuče na bolesnika i zatim ga se još ovije toplim vunenim rupcem ili vunenom dekom.



Oblog od trina

Postupak za pripremanje obloga jednak je kao onaj koji smo opisali kod povoja, no kod obloga se omotaju samo pojedini dijelovi tijela. Da bi se povećalo djelovanje obloga od trina, raširi se rubac i na njega se stave procijeđene trine od sijena, a rubac se presloži.

Trinama napunjen rubac polaže se na oboljelo mjesto tijela, a oblog se obnavlja svakih sat-dva, već prema bolesti i potrebi. U rupcu sadržane trine ne smiju se koristiti drugi put, nego se pravovremeno mora pripremiti nova lužina od trina.



Kupke od trina

Prema vrsti bolesti kupke mogu biti potpune, sjedeće, nožne ili djelomične, primjerice za ruku. Već prema veličini kupke, sasvim se kratko ostavi da vrije četvrt kilograma do dva kilograma trina od sijena, zatim se ostavi pokriveno 15 minuta, ocijedi i u tome se kupa.

Posuda u kojoj se obavljaju kupke treba biti prethodno ugrijana jer inače oduzima previše topline. Voda za kupke smije se koristiti samo za jednu kupku. Poslije potpune, sjedeće ili nožne kupke, preporučljivo je višesatno mirovanje u krevetu. Ako se kupke obavljaju zimi, krevet treba prethodno ugrijati. Za hladnog i vlažnog vremena ne treba neposredno nakon kupke izlaziti iz kuće. To se još više odnosi na parnu kupelj koja je opisana u nastavku.



Parna kupelj

Kod mnogih bolesti preporučuju se parne kupelji od trina. One se pripremaju, već prema tome koji je dio tijela bolestan, kao parne kupelji glave, prsa ili nogu. Kod parnih kupelji glave ili prsa nalijeva se vruća lužina od trina (koju nije potrebno procijediti) u posudu. Posuda se postavi niže i nad nju se nagne bolesnik s golim gornjim dijelom tijela, te ga se pokrije debelom dekom kako bi nastala dobra izolacija tijela.

Deka se ne smije, kao što se to u većini slučajeva događa, izravno staviti na glavu. To se otklanja tako da se u jednu ruku uzme štap ili kakva motka, a deka prebaci preko motke. Tako deka ne leži izravno na glavi, pa se stvara prazan prostor, te uzlazne pare obavijaju sa svih strana i glavu i gornji dio tijela.

Nakon obavljene parne kupke gornji se dio tijela opere toplom vodom i dobro osuši, dok se, naprotiv, glava samo lagano osuši i zamota u vuneni rubac, a zatim je potrebno mirovanje u unaprijed ugrijanom krevetu.

Djelovanje parne kupke može se pojačati ako bolesnik istovremeno poduzme i jednu jaku toplu kupku za noge.
Kupke za noge od trina pripremaju se tako da se vruća lužina od trina ulije u posudu preko koje se stave dvije do tri drvene letvice. Bolesnik sjedne povišeno ispred te posude i noge stavi na drvene letvice.

Preko koljena se raširi deka kojom se potpuno oviju posuda i noge tako da para iz posude može djelovati do koljena. Nakon 15 minuta trajanja parne kupelji, noge se do koljena dobro osuše, a bolesnik treba mirovati dva do tri sata u ugrijanom krevetu.



kupka sjeno



Recepti

Kamenac i pijesak u mokraćnom mjehuru
Uz ostalo liječenje, treba koristiti tople sjedeće kupke od trina u trajanju od četvrt do pola sata.

Bolovi slijepog crijeva
Dok liječnik ne dođe, stavljati tople obloge od trina.

Znakovi otrovanja krvi, ozljede ili ugrizi kukaca
Ne gubiti vrijeme i odmah pozvati liječnika. Kao trenutna mjera, treba na ranu ili na dio tijela koji je već plav ili crven, natiče i jako boli, staviti opisani oblog od trina. Oblozi moraju biti po mogućnosti topli, ali ipak ne tako vrući da bi izazvali stvaranje mjehura. Oblozi se stalno mijenjaju kroz jedan do dva sata.

Nadimanje, crijevni ili trbušni grčevi
Primijeniti vruće obloge od trina, a istovremeno piti čaj od kamilice.

Gnojne rane, gnojna upala prstiju (kukac)
Primijeniti kupke od trina.

Ženske bolesti
Trine od sijena mnogostruko dobro djeluju. Ako je menstruacija izostala ili je slaba, preporučuje se topla sjedeća kupka od trina. Ako nastupaju grčevi ili bolovi, povoj od trina, vruć i ponovljen, ubrzo će pridonijeti ublaženju.

Reumatizam zglobova, teškoće kod uloga (gihta)
Osobito dobro djeluju potpune kupke od trina, parne kupke ili povoji od trina. Ljekovito djelovanje izostaje ako istovremeno ne slijedi i temeljita promjena načina života.

Bolovi izazvani kamencem
Uz strogu dijetu primjenjuju se dva do tri puta tjedno i vrlo tople sjedeće kupke od trina.

Gripa i ostale prehlade
Protiv gripe i prehlade uspješna je parna ili sjedeća kupka od trina i povoj od trina. Pritom je neophodno mirovanje u ugrijanom krevetu.

Poteškoće pri mokrenju, teško mokrenje
Najprije se uklanja primjenom dobro ugrijane sjedeće kupke od trina.
Kožni osipi
Dnevno često pranje kupkama od trina uz temeljitu kuru čišćenja krvi.

Groznica
Najbrže se otklanja vrućim potpunim kupkama od trina ili povojima od trina.

Kostobolja
Uz odgovarajuće ponavljanje vrućeg povoja ili vrućih obloga od trina bolovi brže nestaju.

Bolesti kostiju, otekline na koljenima
Parne kupke i oblozi od trina, što je moguće topliji i tijekom dana ponovljeni.

Grčevi u želucu ili crijevima
Primijeniti vruće obloge od trina.

Šuga, svrab
Liječiti kao kožne osipe.

Nadimanje u želucu
Djelovati isto kao kod liječenja grčeva u želucu.

Ospice
U pučkoj medicini primjenjuju se ovoji od trina i u liječenju ospica. Kako se osip kod ospica ne treba zaustavljati, nego se mora nastojati da se pojavi na koži i izliječi, to se pospješuje stavljanjem nekoliko povoja od trina.

Upale živaca, neuralgija
Ublažuju ih redovite potpune kupke od trina i naknadno mirovanje u krevetu.

Koprivnjača (urticaria)
Najprije se otklanja povojima od trina i čajem za čišćenje krvi.

Upala bubrega
Dobro djeluju sjedeće kupke od trina, s naknadnim mirovanjem u krevetu, a osobito uzimanjem čaja od lipe radi pospješenja znojenja.

Bolovi u leđima
Brzo prolaze nakon toplih obloga od trina. Kod ponovnih pojava bolova ponoviti više puta tjedno sjedeće kupke od trina.

Vjetrovi
Postupiti kao i kod nadutosti.



Liječenje životinja

Nekad je primjena trina od sijena u liječenju životinja na selu igrala znatnu ulogu. Kod ozljeda, uboda kukaca, kolika, osipa, bolesti kostiju, oteklina koljena i drugih bolesti, pripremali su se oblozi od trina i bolesti su uspješno liječene.

Iz ovog malog pregleda primjene trina od sijena u narodnoj medicini može se razabrati kako je korisno trine od sijena uvijek imati kod kuće.

0 komentari:

Pokreće Blogger.
Menu :

Archives