Napravite sami: Džem od jagoda za samo 10 minuta

dzem-jagoda




Džem od jagoda jedan je od najljepših koje možete napraviti, a mi vam donosimo odličan recept pomoću kojeg ovu poslasticu možete napraviti za svega deset minuta. Prijatno!

dzem-jagoda

Potrebno:

700 grama jagoda

150 grama šećera

jedna do jedna i po supena kašika svježe cijeđenog soka od limuna

dvije kašičice ekstrakta od vanile (po želji).

Postupak:

Jagode operite, odstranite peteljke te ih isijecite na komade srednje veličine.

Ubacite jagode u šerpu i dodajte šećer. Prekrijte poklopcem i sačekajte da provri. Promiješajte par puta i sačekajte da se stvori bijela pjena koju ćete ukloniti pomoću kuhače ili kašike. Kuhajte ne duže od deset minuta, računajući vrijeme kada su jagode prokuhale. Zadnje dvije minute kuhanja dodajte sok od limuna i izmiješajte. Dodajte ekstrakt od vanile (ukoliko ste se odlučili za njega).

Dobijeni džem ubacite u staklene tegle, plastične posude ili keramičke zdjele te ga čuvajte u frižideru (hermetički zapakovan džem možete čuvati u frižideru najduže dvije sedmice. Ukoliko ga ubacite u plastične zdjele i u hladnjak, možete ga čuvati do godinu dana.

Nakon odmrzavanja, džem čuvati u frižideru najduže jednu sedmicu).

0 komentari:

Pokreće Blogger.
Menu :

Archives