
Ako vas nešto zaboli, probajte da ne uzimate odmah tablete protiv bolova. Umjesto toga iskoristite neke namirnice koje isto tako mogu da pomognu u uklanjanju bola, a koje su vam često pri ruci.
BABURE
Paprike babure imaju dvostruko više vitamina C od pomorandže.
Poznato je da je ovaj vitamin jedan od najodgovornijih kad je riječ o zdravlju kolagena, vezivnom tkivu koje pomaže kod fleksibilnosti zglovova.
Crvene babure takođe sadrže i beta-kriptoksantin, materiju koja deluje kao analgetik.
SLATKI KROMPIR
Svjetla narandžasta boja potiče od beta-karotina, koji je jak antioksidans čija je uloga borba u odbrani od slobodnih radikala.
ĐUMBIR
Ovaj ukusni korijen sadrži hemikalije koje djeluju slično sredstvima protiv upale.
Napravite topao napitak tako što ćete potopiti nekoliko kriški đubmira u vrelu vodu na pet minuta.
Po želji, možete dodati kašičicu meda.
KURKUMA
Studije su pokazale da ovaj začin, koji sadrži kurkumin (porodica đumbira) - koji smanjuje naduvenost, može pomoći u smanjenju bolova zato što snižava nivo hemikalija koje izazivaju upale.
Kurkumu u prahu može dodavati supama i čorbama, kao i piletini i povrću prilikom kuvanja.
LOSOS
Zahvaljujući priličnoj dozi omega-3 kiselina, losos pomaže u smanjenju upala tako što sprečava proizvodnju enzima koji oštećuju hrskavicu.
Pomiješajte konervu divljeg lososa sa maslinovim uljem i crvenim vinskim sirćetom. Dodajte leblebije, crvenu baburu i sitno sjeckani crni luk.
0 komentari: