Raznobojno, sočno i zdravo





Grožđe je odličan izvor antioksidansa i antitumorskih spojeva, uključujući flavonoide, kvercetin i resveratol, ali kod onog crvene boje. Ono može spriječiti zgrušavanje krvnih zrnaca, a samim time stvaranje krvnih ugrušaka i lošeg holesterola.

Naučnici smatraju da konzumiranje grožđa može pomoći osobama koje boluju od osteoartritisa koljena.

Naime, polifenoli iz sočnih bobica mogu poboljšati zdravlje hrskavice koja s vremenom ili ozljedama slabi i oštećuje se, a zbog čega koljeno gubi svoju pokretljivost i fleksibilnost.

Grožđe nije samo crno i bijelo, baš kao i sve ostalo u životu! Postoje razne vrste grožđa, različitih boja i okusa. Postoji crno, ljubičasto, zeleno, kao i ružičasto grožđe. Neovisno o vrsti, možete biti sigurni da su bobice pune bitnih vitamina poput vitamina A, C, B6, B i folne kiseline. Oko 100 grama grožđa sadrži 20-25 posto dnevne potrebe za vitaminom C.

Najvažnija dobrobit koja proizlazi iz prehrane grožđem je bogatstvo antioksidansa, odnosno fitonutrijenata koji se nazivaju polifenoli. Ovi antioksidansi se vežu na slobodne radikale u tijelu i smanjuju naslage na krvnim žilama, čime se poboljšava zdravlje srca.

Savjet

Prilikom kupovine svakako birajte grožđe crvene ili crne boje, budući da je ono bogatije zdravim svojstvima od bijelog ili zelenog grožđa. Crveno grožđe ima antibakterijska i antivirusna svojstva.

Sočnim bobicama protiv bolova i za veću fleksibilnost koljena

0 komentari:

Pokreće Blogger.
Menu :

Archives