OVO NISTE ZNALI: Dijetetik, dijabetik, diuretik i još mnogo toga u najobičnijem krastavcu!




Kod pripreme krastavca kao hrane važno je da se nikada ne soli jer je posoljen teško probavljiv i uzrokuje nadutost kod mnogih. Pripremate li ga s kiselim mlijekom ili vrhnjem, nemojte dodavati ocat. Dovoljno je malo ulja i/ili bijeloga luka.
Svima poznati krastavac jednogodišnja je biljka iz porodice tikvi (lat. Cucurbitaceae) iznimno bogata mineralima i vitaminima, a izvrsna za konzumiranje svježa i konzervirana.

Njegovo iznimno ljekovito svojstvo često je zanemareno, a ono što valja istaknuti jest njegovo višestruko povoljno djelovanje na zdravlje kao antihelmetik, dermetik, digestiv, dijabetik, dijetetik, diuretik, kozmetik, laksativ i još mnogo toga!

Njegovo diuretičko djelovanje nezamjenjivo je u nekim dijetoterapijama jer ima vrlo malu energetsku vrijednost (sastoji se od 97 % vode, ima 9,7 kalorija na 100 grama), a bogatstvom minerala povoljno djeluje na srce i bubrege i pravi je sastojak mnogih dijeta. krastavac čisti krv i kožu od kiselih sastojaka te rastvara mokraćnu kiselinu (što je važno u borbi protiv bubrežnih kamenaca ili mjehuru), smanjuje šećer u krvi, a i prirodni je preparat za njegu lica i tijela (čisti kožu).

Manje je poznato da krastavac uspješno otklanja kožne bolesti na licu, rukama i glavi - uz njega nestaju lišajevi, sunčane pjege, akne, opekote ili ozebla koža, ublažuju se ugrizi insekata. Dodatna je zanimljivost da sok i oblozi od krastavaca pomažu za jačanje vida i očiju.

Svi koji muku muče s upalom mjehura trebaju imati na umu da su od velike pomoći sjemenke krastavca. Potrebno je usitniti ih i kratko namočiti u vodu pa konzumirati. Tako tretirane sjemenke ljekovito su sredstvo za upalu mjehura, ali i poremećen rad probavnog sustava, čireva i hemeroida.

Kod pripreme krastavca kao hrane važno je da se nikada ne soli jer je posoljen teško probavljiv i uzrokuje nadutost kod mnogih. Pripremate li ga s kiselim mlijekom ili vrhnjem, nemojte dodavati ocat. Dovoljno je malo ulja i/ili bijeloga luka.

Svi koji imaju problema sa srcem ili bubrezima trebali bi posve izbjegavati kisele krastavce jer su kao takvi štetni za te organe.

(dnevno.hr)

0 komentari:

Pokreće Blogger.
Menu :

Archives