Koristi se za dezinfekciju kanala zuba i ublažavanje lošeg zadaha, a obuzdava želju za alkoholom!





Klinčić je kod nas najpoznatiji kao začin, a većina ne zna za njegova brojna ljekovita svojstva. Možda vas ovo potakne da ove zime popijete koje kuhano vino.
Klinčić ili klinček je tradicionalno omiljena zimska mirodija, a koristimo ju, ako ništa drugo, u kuhanom vinu.

Uzgaja se u Brazilu, Indiji, Šri Lanci, Tanzaniji, Madagaskaru i na Pembi, a radi se o nezrelim, neotvorenim cvjetnim pupoljcima zimzelenog tropskog drveta iz porodice mirta.

Klinčić je kod nas najpoznatiji kao začin, a većina ne zna za njegova brojna ljekovita svojstva.

Sadrži eugenol, kariofilen i tanin, koji imaju jaka antimikrobna svojstva, a te tvari u krvotoku ubijaju sićušne parazite, njihova jajašca i ličinke.

Ispiranje usne šupljine razrijeđenim uljem ili žvakanje pupova klinčića ublažava grlobolju.

Japanski znanstvenici otkrili su da, poput mnogih začina, klinčić sadrži antioksidanse koji pomažu spriječiti oštećenje stanica koje može rezultirati rakom.

Nedavno istraživanje pokazalo je da je klinčić najbolji antioksidativni začin zbog visoke razine fenolnih spojeva.

Stomatolozi su u prošlosti rabili ulje klinčića kao oralni anestetik. Također su ga koristili za dezinfekciju korijenskih kanala zuba. Ulje klinčića još je uvijek aktivan sastojak u nekim proizvodima za ispiranje usta i ublažavanje lošeg zadaha.

Smatra se da otapanje dvaju cijelih klinčića u ustima, bez žvakanja ili gutanja, pomaže obuzdati želju za alkoholom.

Klinčić je stimulans, lokalni antiseptik i blagi anestetik. Ima pozitivne učinke na želučanu sluznicu, opušta glatke mišiće koji oblažu probavni trakt, djeluje protiv povraćanja i nadutosti te općenito potiče pravilan rad probavnog sustava.

Važno je spomenuti da je ovaj začin i afrodizijak.

U svrhu liječenja obično se koristi ulje ili prah klinčića, a uobičajeno doziranje je 2-5 grama praha klinčića dnevno.

Možete napraviti i ukusan i ljekovit čaj od klinčića i cimeta. U pola litre vode stavite 2 štapića cimeta i 6 cijelih klinčića. Kuhajte 15 minuta, a zatim procijedite. Popijte 2-3 čaše čaja dnevno.

Osim što je neizostavan začin za zimi popularno kuhano vino, klinčićem se aromatiziraju brojna slatka i slana jela. Možete ga koristiti u kolačima, keksima, pudingu, ali i u pitama. Također se koristi u juhama od graška i graha, ali i u mješavini začina za pečenje.

0 komentari:

Pokreće Blogger.
Menu :

Archives