Bundeva, buča ili tikva! Nakon što pročitate što sve liječi, jest ćete je stalno!





Bundeva, buča ili tikva, dokazala je znanost, ljekovit je plod. Pulpa bundeve, ali i sjeme puni su korisnih sastojaka i zato bi ih trebali konzumirati češće.

Svakodnevna kura, koju čine svjež sok, kuhano ili pečeno bundevino meso, pokazalo se jako korisno u liječenju psorijaze. Također, koštice od bundeve, oguljene sirove ili pečene odlično su sredstvo protiv crijevnih parazita.

U narodnoj medicini plod bundeve se preporučuje kao diuretik, za izbacivanje suvišne vode iz organizma, naročito ljudima koji boluju od reume, gihta, ili upale bubrega. Smatra se i da je odlična dijetalna hrana za gojazne osobe, dijabetičare, ali samo ako se tijekom pripreme ne zaslađuje, kao i osobe sa oboljenjima želuca i tankog crijeva ili one koji pate od krvavih proljeva.

U narodnoj se medicini jako često se koristi i sjeme bundeve i to najčešće kao sredstvo protiv dječjih glista. Mogu ga uzimati i djeca od dvije-tri godine, trudnice, dojilje i stariji, kao i oni s bolesnom jetrom. Potrebno je ujutro, na prazan želudac pojesti istucane sjemenke s malo meda. Za malu djecu preporučuje se od 30 do 50 grama, a za onu veću od 30 do 150. Za odrasle vrijedi količina sjemenki od 300 do 400 grama sjemenki. Također, poslije ove terapije, preporuka je - ne jesti par sati.

Sjeme bundeve olakšava tegobe kod bolesne prostate i tada ga treba konzumirati svakodnevno, pritom kod guljenja treba paziti da se ne ukloni zelenkasta pokožica na sjemenu, u kojoj se nalazi najviše ljekovitih sastojaka.

0 komentari:

Pokreće Blogger.
Menu :

Archives