Višnje – Za ljepotu i zdravlje

Višnje – Za ljepotu i zdravlje




Višnja ima dobar utjecaj na zdravlje zbog bogatstva vitamina, minerala i antioksidansa, a može ih se konzumirati u neograničenim količinama jer ne izazivaju nikakve nuspojave. Dostupne su cijelu godinu, u sezoni svježe, a preko zimskih mjeseci knzervirane ili smrznute, no najbolje su i najbogatije nutritivnim sastojcima u svježem stanju. Osim tamno-crvenog ploda ljekovito je i lišće, peteljke i smola biljke.

Višnja je izvor beta-karotena kojeg sadrži do 20 puta više od voćakao što je brusnica ili jagoda, bogata je melatolinom koji umiruje živčani sustav, a pogodna je za dijabetičare jer sadrži jako malo šečera. Zbog antiuplanog svojstva dobra je za liječenje upala mišića, artritisa i reumatskog artritis, a istraživanja su dokazala kako konzumacija 20 višanja na dnevnoj bazi ima jednako djelovanje na upalu kao i ibuprofen ili neka druga tableta protiv bolova. Imate li problema sa peruti na vlasištu, isperite kosu čajem od višnjinog lišća, a kako sadrže i niz vitamina vratiti će kosi jaj i mekoću.

Zahvaljujući beta-karotenu i antioksidansu riješite se bora na licu i umanjite podočnjake također pomoću lista.

Višnje su voće u kojem treba uživati tijekom cijele godine, a zauzvrat one će podariti našem tijelu zdravlje i ljepotu.

Može se konzumirati svježa, sušena, smrznuta, konzervirana u obliku namaza ili pekmeza, a osim samog ploda mogu se konzumirati i sjemenke, peteljke, lišće i smola. Sušeni plodovi imaju isto djelovanje na organizam i zdravlje kao i oni u svježem stanju, te su idealna zamjena u mjesecima kada svježi plod nije dostupan. Iz peteljke se dobiva čaj koji je odličan za suzbijanje mokračnih bolesti, uklanjanje celulita i ublažavanje kroničnih prehlada.

(receptinadlanu)

0 komentari:

Pokreće Blogger.
Menu :

Archives