Šaka odaje bolesti unutrašnjih organa

Šaka odaje bolesti unutrašnjih organa



Nekada je bilo uobičajeno da ljekari pregledaju šake kako bi uočili promjene važne za cjelokupno zdravlje. Naime, izgled kože šaka, uključujući i nokte, može poslužiti ljekaru u dijagnostici ili sumnji na neke vrste oboljenja. Ovdje su navedene neke od važnih promjena na šakama koje mogu biti u sklopu osnovne bolesti kože ili oboljenja unutrašnjih organa.

Crveni dlanovi

Crveni dlanovi tokom dužeg vremenskog perioda mogu biti znak bolesti jetre, posebno ciroze, ali i masne jetre. Upala postepeno počinje utjecati na slabljenje rada jetre, tako da ona više ne može efikasno eliminirati produkte metabolizma, odnosno otrove iz tijela. U trudnoći, crveni dlanovi su normalna pojava jer dolazi do povećanog protoka krvi kroz kožu dlanova, što uzrokuje crvenilo. Crvenilo dlanova u trudnoći rezultat je djelovanja hormona, što prouzrokuje širenje krvnih sudova i u koži dlanova i u koži tabana.

Plavi prsti

Sivo-plava boja kože prsta ruke i gubitak osjećaja znak su poremećaja cirkulacije, poznat kao Raynaudova bolest ili Raynaudov sindrom. Raynaudov sindrom prouzrokuje nagle privremene grčeve u krvnim sudovima i arterijama, a to smanjuje cirkulaciju. Simptomi uključuju hladne ruke i neosjetljive prste uz plavkastu boju. Obolijevaju osobe iznad dvadesete godine života, ali i mlađe.

Bolest je prisutna između 5 i 10 posto ljudi. Raynaudov sindrom je češći kod žena nego muškaraca, a pogoršava se tokom hladnog vremena. Zato je potrebno da takve osobe izbjegavaju nagle promjene temperatura, da navuku rukavice kada idu vani po hladnom vremenu, jer hladnoća je jedan od glavnih pokretača bolesti.

Moraju prestati pušiti i piti kafu. Stres i nervna napetost pogoršavaju bolest. Mogu pomoći vježbe prstiju, ali i cijelog tijela jer ubrzavaju cirkulaciju i tako dolazi više krvi i u šake.

Kandžasti prsti

Blijedožuti prst, koji se vremenom skvrče, prvi su znak i vrlo upečatljiv pokazatelj sistemske autoimune bolesti kod koje dolazi do zadebljanja kože cijelog tijela, ne samo kože prstiju i šaka. Na vrhovima prstiju tokom vremena javljaju se ranice koje sporo zarastaju, a ako ikada zarastu, ostaju duboki ožiljci. Bolest zahtijeva ozbiljan terapijski pristup dermatologa.

Otečeni prsti

Ako su prsti debeli i kruti, a prsten koji ste nekada mogli staviti na prst više ne odgovara, otečenost može ukazivati na hipotireozu. Kada je aktivnost štitne žlijezde slabija, ona proizvodi manje hormona koji reguliraju metabolizam vode. Zbog usporenog metabolizma to obično rezultira debljanjem i nakupljanjem vode.

Blijedi nokti

U slučaju da nokti ostaju bijeli i minutu nakon pritiska ili izgledaju blijedi cijelo vrijeme, to može biti znak anemije. Anemija ili nedostatak željeza dovodi do blijedih noktiju jer ne postoji dovoljno crvenih krvnih zrnaca koji kruže krvotokom. Vremenom, nedostatak željeza može dovesti do udubljenih noktiju, tzv. nokti poput kašike. Osim promjena na noktima, nedostatak željeza dovodi do umora, a u težim slučajevima i do srčanih problema. Preporučuje se unos hrane bogate željezom, kao što su crveno meso, špinat i drugo tamnozeleno povrće, orašasti plodovi ili gotovi preparati željeza.

 Tačke ili pruge

Izgledaju kao sićušne crvene ili smeđe pukotine pod noktima i na prstima šaka i na prstima stopala. To su područja krvarenja koja mogu signalizirati sistemsko autoimuno oboljenje, tzv. eritematodes, zatim kod bakterijskog endokarditisa, neka oboljenja krvi, ali mogu biti i sasvim benigne prirode jer mogu nastati kao posljedica traumatske povrede prsta te ploče nokta. Sitna krvarenje nastaju kada maleni krvni ugrušci zakrče protok krvi u kapilare ispod noktiju.

Zaobljeni vrhovi prstiju

Ovo može biti znak bolesti srca ili pluća. Kao posljedica slabe oksigenacije krvi, bilo zbog slabosti srca ili bolesti pluća, nivo kisika u krvi će pasti. Tokom vremena meko tkivo prsta, tzv. jastučići, na vrhovima prsta rastu.

Ova se pojava javlja i kod bolesti aortnog zaliska, što može uzrokovati umor i bol u prsima.


0 komentari:

Pokreće Blogger.
Menu :

Archives