Prehlada ili gripa


Prehlada ili gripa


Prehlada i gripa su bolesti dišnog sistema, laiku slične, stručnjaku vrlo različite. Kihanje, curenje nosa, a potom začepljen nos, grebanje ili bol u grlu i povišena temperatura, tipični su simptomi i za prehladu i gripu, ali postoje značajne razlike u intenzitetu i nastupu simptoma koje nam pomažu razlikovanje ove dvije bolesti.

Prehlada se javlja tokom cijele godine, iako nešto češće u hladnijem periodu.  Najčešće počinje grloboljom koja traje obično dan ili dva te curenjem nosa. Zatim slijede začepljenost nosa i blagi kašalj koji traju četiri ili pet dana. Povišena temperatura obično nije prisutna kod odraslih, eventualno se javi blaga prvi dan, dok je kod djece česta.

Prehlada se može zakomplicirati s nekom bakterijskom infekcijom te nastane upala sinusa, upala uha ili rjeđe bronhitis, iako se ove komplikacije uglavnom javljaju kod osoba sa smanjenim imunitetom usljed stresa ili iscrpljenosti ili kod starijih osoba ako boluju od neke druge teže bolesti.

Gripa je također virusna bolest, ali je uzrokuju samo virusi influence tip A i tip B. To je znatno teža bolest od prehlade koja u pravilu nastupa naglo s visokom temperaturom. Prvi dan ili dva karakteristična je bol u mišićima, jaka iscrpljenost, glavobolja, a poslije se mogu javiti i začepljen nos i suhi kašalj. Virus gripe veoma iscrpljuje organizam i zbog toga su češće komplikacije bolesti, posebno upala pluća kod starijih osoba.


0 komentari:

Pokreće Blogger.
Menu :

Archives