Murva ili dud – ljekovito djelovanje i recepti

Murva ili dud – ljekovito djelovanje i recepti



Murva je listopadno drvo odnosno grmlje, koje raste od 5-15 metara visine. Postoje tri tipa murve koje su zastupljene u Europi, a to su crna, bijela te crvena murva. Murva ima prilično razgranatu krošnju i korijenje, s malenim plodovima veličine oko 2 cm, bijele, ljubičaste i crvene boje. Plod murve iznimno je ukusan i zdrav za čovjeka.

Murva je zaslužna za svilu

U Hrvatskoj se murva još naziva dud, te je poznata po dudovom svilcu. Dudov svilac je ličinka koja proizvodi svilena vlakna, odnosno svima poznatu finu tkaninu, predivnu prirodnu svilu. Bijela murva se uzgaja posebno u te svrhe, jer se dudov svilac hrani njenim lišćem, a svoje čahure tada radi od svilene niti koju kasnije koristimo.

Ljekovito djelovanje murve

Murvin plod, osim zbog odličnog okusa, konzumira se još i zbog svog ljekovitog djelovanja.  Još od davnina poznata je u kineskoj medicini kao snažan saveznik ljudske krvi. Plodovi bijelog duda koriste se kod liječenja anemije, dijabetesa, opće slabosti i slabokrvnosti te opstipacije i probavnih smetnji. Plodovi djeluju antikancerogeno te imaju protuupalno djelovanje na ljudski organizam. Murva sadrži magnezij, kalcij, fosfor i kalij u velikim količinama te C, E i K vitamine.

Delicije od murve

Plodove murve možemo jesti odmah sa stabla kao pravu ljekovitu deliciju ili je pak pripremati na druge načine.

Sok od murve punog je i finog okusa, slatku marmeladu djeca obožavaju, a iznimno je ukusan i interesantan murvin ljuto-slatki džem koji se može koristiti na slatkom biskvitu i palačinkama ili pak kao prilog uz crveno meso odnosno divljač.


Rakija od murvi izuzetnog je okusa i ima pozitivan utjecaj na želudac i cijeli ljudski organizam.  Od murve se također pripremaju razni kolači, kompoti i likeri.

Sok od murve

Potrebni sastojci:

5 kg zrelih plodova murve
1 kg šećera
2 vanil šećera
Voda
Upute za pripremu:

Oprane plodove murve pariti 5 minuta u vreloj vodi, a nakon toga ohladiti isto toliko u hladnoj vodi. Tako omekanjen i osvježen plod protisnuti kroz tkaninu ili veoma sitno sito kako bi iscijedili samo sok te potom dodati šećere.

Kuhati na srednje jakoj vatri uz stalno miješanje i vađenje pjene po rubovima. Kada se sok zgusne ostaviti ga da se hladi, te tako hladnim pripravkom puniti staklenke. Ovaj sok pravo je osvježenje jer je drugačiji, a također sam sirup je izvrstan za iskašljavanje sekreta iz grla i pluća.

Slatki džem od murve

 Potrebni sastojci:

0,5 kg plodova murve
200 gr šećera
Sok od pola limuna
Vanil šećer
Džemfix 1/3 vrećice
Upute za pripremu:

Očišćene plodove murve kratko izmiksati u blenderu te kuhati na srednje jakoj vatri, uz stalno miješanje 10 minuta. U pripravak dodati šećer, vanil šećer i limun te ostaviti na laganoj vatri da se  počne zgušnjavati.

Umutiti „džemfix“ te prokuhati još nekoliko minuta i ostaviti da se samo kratko ohladi. Džem stavljati u vruće staklenke, poklopiti te okrenuti naopako samo nekoliko minuta, a zatim staviti na hladnije i tamno mjesto, no ne u frižider.

Džem na raženom kruhu sa šalicom toplog mlijeka siguran je recept za zdravo i zadovoljno dijete.

Ljuto – slatki džem od murve

Potrebni sastojci:

5 šalica plodova murve
2 šalice šećera
3 šalice vode
1 Žličica chilli papričice
Želin
Upute za pripremu:

Očišćenu murvu, vodu te papričicu i Želin kuhati na srednje jakoj vatri 10 minuta te dodati šećer i kuhati još 5 minuta dok se malo ne zgusne. Džem prebaciti u vruće staklenke. Ljuto-slatki džem od murve idealan je za zaintrigirati svako, pa i najprofinjenije nepce.

Širok je spektar primjene murve i većina se ljudi sa njom susrela u nekom obliku, no treba pripaziti sa sokom murvina ploda, jer kada jednom uprlja odjeću zaista se teško sa nje skida. Stara je legenda da murva u svojim krošnjama čuva priču o tragičnoj ljubavi Pirama i Tizbe što su ispod nje ostavili svoje mlade živote te je tako zauvijek ostala obojena snažnom bojom krvi.

(krenizdravo)

0 komentari:

Pokreće Blogger.
Menu :

Archives