Dinja – Dobra za zdravlje i dijetu
Dinja pomaže u regulisanju pritiska, pomaže pri mršavljenju, ublažava nadutost, sadrži fosfor, kalcijum, kalijum, magnezijum i vitamine…
Zahvaljujući visokom sadržaju vode (oko 88%), niskom sadržaju šećera (oko 11%) i prijatnom mirisu i ukusu, idealno je letnje osveženje. Kalijum i voda iz dinje podstiču rad bubrega, a ovi slatki plodovi pomažu regulisanju pritiska, zbog vlakana koje sadrže olakšavaju probavu i ublažavaju nadutost. Snažni antioksidansi koje dinja sadrži, vitamin C i beta-karoten, pomažu očuvanju zdrave kože i nastanku preplanulog tena u letnjim mesecima.
Kalijum, uz natrijum glavni elektrolit tela, ima ulogu regulisanja krvnog pritiska, a u sinergiji s velikom količinom vode (preko 90%) koju dinja sadrži, pomaže detoksikaciji organizma putem bubrega.
Ako imate problema s viškom kilograma, dinja je idealan izbor u vrućim letnjim danima, jer nutrijenti u ovom plodu mogu pomoći pri mršavljenju regulišući probavu i potpomažući eliminaciji toksina iz organizma, a vlakna su “zaslužna” za dugotrajniji osećaj sitosti.
Dve šoljice seckane dinje dovoljno je pojesti na dan, preporučuju nutricionisti, a u toj količini dinja sadrži samo 120 kalorija, pa je možete jesti bez griže savesti.
(receptinadlanu)
About author: Biljna medicina
Cress arugula peanut tigernut wattle seed kombu parsnip. Lotus root mung bean arugula tigernut horseradish endive yarrow gourd. Radicchio cress avocado garlic quandong collard greens.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Pokreće Blogger.
Menu :
0 komentari: