Ako želite doživjeti stotu, slijedite ovih 12 savjeta



Doktor Henry S. Lodge u svom djelu 'Younger Next Year for Women' donosi 12 provjerenih čimbenika koji će produljiti vaš vijek trajanja.
Dužina ljudskog života, iako ograničena, ipak može varirati između pojedinaca i do 30-ak godina. O čemu ovisi hoćete li živjeti do 65. ili ćete prevaliti stotu?

Naravno, o načinu na koji živite, što jedete, kako održavate formu i jeste li podložni štetnim ovisnostima. Doktor Henry S. Lodge u svom djelu 'Younger Next Year for Women' donosi 12 provjerenih čimbenika koji će produljiti vaš vijek trajanja:

1. Koliko sati tjedno trenirate?

Minimalno je potrebno 2,5 sati tjelesne aktivnosti u sedam dana, idealno bi bilo četiri puta tjedno po sat vremena. Na taj način održavate kondiciju tijela, te krvožilni sustav zdravim. Vaše srce će bolje pumpati krv, a tijelo će se osjećati zdravijim. Imati ćete više snage i energije, kao i što ćete izgledati bolje. Redovitim vježbanjem imate 30 posto manje šanse da ćete umrijeti u narednih 20 godina.

2. Koliki vam je indeks tjelesne mase?

BMI (Body Mass Index) pojednostavljeno je omjer vaše tjelesne kilaže u odnosu na visinu koji daje izračun vaše ukupne količine masnog tkiva u tijelu. Idealna BMI je između 18,5 (min.) i 24,9 (max.), a sve izvan ovih gabarita računa se kao pothranjenost, odnosno pretilost. Stoga, izmjerite svoj BMI na www.self.com i krenite u pravcu smanjenja ili povećanja istoga. Krećite se!

3. Koliki vam je obujam struka?

Idealno je ispod 89 centimetara, a struk manji od 96 cm smanjuje smrtnost žena za 23 posto u usporedbi sa ženama čiji je struk veći. Preskočite obrok pun zasićenih masnoća i jedite jogurte i avokado kako bi izbjegli nadutost i masne nakupine.

4. Kolika vam je razina kolesterola?

Idealno je ispod 200 miligrama po jednom decilitru krvi, a već s 240 imate dvostruko veće šanse za kardiovaskularna oboljenja. Potrebno je paziti na svoj LDL (loši kolesterol) jer iznad 160 mg/dl se povezuje s oboljenjima srca i udarima.

5. Koliko vlakana jedete dnevno?

Najbolje bi bilo 25 grama jer svakih 10 grama koje dodate svakodnevnoj prehrani smanjuju vam šanse za srčane bolesti za 17 posto.

6. Koliko sati spavate noću?

Idealno je sedam do osam sati jer manje od sedam sati sna poremetit će hormon koji regulira glad, pa dobivate na težini, a manje od šest sati sna povećava vam za 12 posto mogućnost srčanog udara.

VIŠE: Ni više niti manje: Za zdravo srce potrebno je sedam sati sna

7. Koliki vam je krvni tlak?

Optimalan omjer sistoličkog i dijastoličkog tlaka je 120/80 mmHg (milimetar živina stupca). Normalnim tlakom smatra se omjer 130/85 mmHg, dok je sve iznad toga neki oblik hipertenzije (povišenog krvnog tlaka). Uzrok povišenja krvnog tlaka je zakazivanje pojedinih mehanizama u tijelu poput emocionalnih reakcija, fizičkog napora i autonomnog živčanog sustava, te endokrinih žlijezda koje luče hormone noradrenalin, adrenalin i angiotenzin. Omjer veći od 140/90 mmHg predstavlja izoliranu sistoličku hipertenziju i zahtijeva savjetovanje s liječnikom oko redovitog praćenja.

8. Imate li kućnog ljubimca?

Vlasnici mačaka imaju 40 posto mane šanse za srčani udar od onih koji nemaju mačke. Prisutnost kućnog ljubimca umanjuje usamljenost i depresiju koje se povezuje s preuranjenom smrtnošću.

9. Uzimate li antioksidanse?

U 67 provedenih studija ispostavilo se da uzimanje beta karotena i vitamina A i E na dnevnoj bazi povećava rizik od smrti za 16 posto. Ciljajte na prirodne izvore antioksidansa poput maslinovog ulja ili manga.

10. Koristite li sigurnosni pojas u vozilu?

Puno riječi je suvišno, pojas glavu čuva. Upotrebom pojasa na suvozačevom mjestu smanjuje rizik od fatalnih posljedica sudara za 45 posto.

11. Koliko alkohola pijete dnevno?

Umjeren unosa alkohola u danu dokazano umanjuje rizik od bolesti srca sprječavanjem nakupljanja plaka u krvnim žilama. Prevelik unos povezuje se s rakom dojke. Idealno je jedno piće dnevno (1,5 dl vina, 3,5 dl piva ili jedna žestica).

12. Pušite li?

Petina smrti u Sjedinjenim Državama godišnje direktno je povezana s pušenjem. Ono uzrokuje rak, dijabetes i plućna oboljenja, te dodaje godine izgledu. Doktor Henry S. Lodge savjetuje ženama da prestanu pušiti i budu zdraviji, a pri tome će i izgledati mlađe.

0 komentari:

Pokreće Blogger.
Menu :

Archives