SPRIJEČITE POJAVU GRIPA: Stare dobre navike, za zimu BEZ PREHLADE!

prehlada-gripa



“Pranje ruku i dezinfekcija svih površina koje koristite, za 50 posto smanjuju rizik od pojave gripa”, tvrdi Charles Grib koji se već trideset godina bavi proučavanjem bacila.

Ovako ćete najuspešnije održavati higijenu na mjestima gdje se kriju virusi.

1. Četkica za zube

Bakterijama pogoduje vlažna sredina, kao što je ova. Mijenjajte četkicu za zube na svakih 3 do 4 mjeseca.

2. Prostirka za vježbu



Najčešće se rekreiramo bosi i na taj način čestice sa poda nanosimo na ovu površinu. Potrebno je zato da je operemo s vremena na vrijeme i na taj način sprečimo širenje mikrorganizama.

3. Nakit

U hirurgiji važi strogo pravilo da prije operativnog zahvata, sav nakit mora biti van sale. Jedna studija iz 1997. godine je pokazala da doktori koji vole prstenje u značajnoj mjeri nose i veći broj mikroba sa sobom. Postoji izuzetak, a to je srebro. Nakit izrađen od ovog metala u velikoj mjeri ostaje sterilan.

4. Jastuk



Vjerujemo da redovno perete posteljinu, a da li ste se zapitali koliko često perete sam jastuk? Jastuci su puni bakterija i grinja i uzrok su mnogobrojnih alergija. Studije su pokazale da su najveći izvor zaraza u bolnicima upravo jastuci.

5. Životni stil

U pojedinim slučajevima, stvari koje se nalaze u kancelarijama imaju više mikroba nego mnogi toaleti. Jedemo prstima, pušimo, kašljamo, kišemo i na taj način kontaminiramo svaku od ovih površina. Lična higijena mora biti na visokom nivou, tako da je važno da sami očistimo svaki od ovih predmeta, piše “Babin lek“…

0 komentari:

Pokreće Blogger.
Menu :

Archives