Kako povećati apetit





Apetit — jačanje kako povecati apetit


Glad i apetit povećavaju lučenje želudačnih sokova, koji su neophodni za dobro varenje hrane. U nedostatku apetita dolazi i do smetnji u organima za varenje.

Medicinski razlozi za nedostatak apetita mogu biti sniženi krvni pritisak, oboljenje jetre, bolesti želuca, jaki zatvor, psihičko stanje, a nutritivni razlozi su nedostatak nekih sastojaka bitnih za funkcije organa za varenje.

Apetit se može povećati fizičkom aktivnosti (manje sedenja, a više kretanja), veselim raspoloženjem.

Za vreme obeda treba znati uživati u dobrom jelu, a u toku dana voditi vesele razgovore i stvarati što bolje raspoloženje. Nikako ne jesti uz gledanje TV programa ili uz čitanje novina jer se tako apetit smanjuje umesto da se povećava.

Ako jedete male količine hrane apetit možete povećati tako što ćete uvesti veći broj malih obroka tokom dana umesto tri velika.

Povećanje unosa vitamina iz B grupe može povećati apetit zato uzmite neki prirodni preparat kao što su preparati pivskog kvasca koje možete naći u apotekama.

Apetit se može povećati i korišćenjem tonika od gorkih lekovitih biljaka kao što su pelen, kičica i druge.


Kako povećati apetit-Praktični saveti
-Jesti više salate i blago ukiseljenog povrća.

-Pre obroka pojesti salatu od narendane crne rotkve začinjene sa iseckanim peršunovim lišćem, prelivenu uljem i sokom limuna i malo zasoljenu.

-Topao jabukov sok piti, dve šolje dnevno u toku 2-3 dana.

-Izrendanu belu repu mešati sa iseckanim krastavcem, dodati malo morske soli i sok pomorandže, limuna ili jabukovog sirćeta.

-Po 25 g naribanog celera, komorača i lincure preliti sa pola litra ključale vode, tečnost piti pre jela.


-Dve kašike hajdučke trave preliti sa 2 dl ključale vode, ostaviti da malo odstoji, procediti i piti pre jela.

-Kašiku kamilice preliti sa 2 s11 ključale vode i držati na tihoj vatri oko pola sata. Nakon oceđivanja i hlađenja, piti pre jela.

Uzeti po 1 g isitnjenog zrna komorača, kantariona i lincure, preliti sa 2 dl ključale vode. Nakon stajanja od 2 sata procediti i tečnost popiti.

-35 g očišćenog celera preliti sa 2 dl komovice, ostaviti na tamnom mestu 15 dana, procediti i piti pre doručka po čašicu.

-Rezani koren lincure ubaciti u rakiju osrednje jačine, držati oko 10 dana uz povremeno mućkanje, ocediti i piti po čašicu tri puta dnevno, pre jela.

-Tri kašičice semena ili narendanog korena paštrnka kuvati 3 minuta u 4 dl vode, ostaviti da se prohladi, ocediti i piti tri puta dnevno po kašiku tečnosti.

0 komentari:

Pokreće Blogger.
Menu :

Archives