Pravi Božji dar: Ovo idealno povrće štiti u borbi protiv raka crijeva, čuva srce i snižava kolesterol






Tikvice povoljno djeluju na probavu, snižavaju kolesterol, a zahvaljujući velikoj količini antioksidanata u njima, djeluju čak i protuupalno.

Ono što tikvice izdvaja kao idealnu namirnicu jeste niska kalorijska vrijednost, a uz to su i bogate vitaminima i neophodnim nutrijentima poput vlakana.


 
Zajedno s dinjama i krastavcima pripadaju porodici Cucurbitacea. Iako ima više vrsta tikvica, navikli smo na one manje, duguljaste i zelene boje.

Dakle, odličan su izvor vitamina A, K, B i C, mangana i kalija, magnezija, fosfora, bakra, folata i riboflavina, kao i cinka, željeza i kalcija.

Do sada su već mnoga istraživanja potvrdila da su tikvice važne za zdravlje organizma, a budući da ih možete pripremiti na bezbroj načina, šteta bi bila ne iskoristiti ih u sezoni.

Tako se pokazalo da su dobre u prevenciji raka crijeva, kontroliraju šećer u krvi i smanjuju apetit, a spojevi u njima čuvaju zdravlje vaskularnog sustava i snižavaju kolesterol.



  Zahvaljujući antioksidansima, djeluju i protuupalno, pa su odlične za suhu kožu. Možete ih čak izrezati na kolutove i staviti na kožu da djeluju neko vrijeme. Zbog visokog udjela mangana, tikvica povoljno djeluje na sve funkcije organizma.

Uz same tikvice, pravo otkriće mogu vam biti i njeni cvjetovi, koji su vrlo delikatni i posebni.

 - See more at: http://narodnamediciina.blogspot.com/2015/05/pravi-bozji-dar-ovo-idealno-povrce.html#sthash.XHTcgELL.dpuf

2 komentara:

  1. o.k to vam je tikvica inace kod nas u Bosni i Hercegovini poznati naziv Bundava,ima sjemenke.kospice za grickati jako dobre-zdrave za prostatu,ja sam par pua sijao na rancu ima raznih oblika,velicina,boja itd u svakom slucaju hvala na toj informaciji cucemo se puno poz.*!

    OdgovoriIzbriši

Pokreće Blogger.
Menu :

Archives