Divizma - nikad čuli!

Divizma - nikad čuli!





Koliko je biljaka kraj kojih prolazimo i ne obraćamo na njih pažnju, a one su možda moćni prirodni lijekovi. Tako i s divizmom za koju većina od nas nikada nije čula pa ovdje pročitajte kod čega sve pomaže, kako se od nje pripremalu preparati, što i kako liječi...


Latinski naziv za ovu biljku je Verbascum thapsus L, a u narodu se, kao i obično koristi mnoštvo imena, primjerice, beloperka, divizna, divlji tabak, jetrena trava, kraljevska svića, lepuh, lepušina, lučnik, margetica, papeževa sveča, svečnik, sviječnjak, široki lopuh, vučji rep i vunavka.

Divizma je dvogodišnja, često i do 2 m visoka biljka, uspravne stabljike, pokrivena gustim vunastim dlakama. Prve godine razvija samo prizemne listove, dok druge godine potjera stabljiku.

Listovi su krupni i debeli, duguljasto-jajasti; listovi pri dnu stabljike imaju peteljku i veći su, dok su oni na stabljici manji i bez peteljke, tj. sjedeći. Cvjetovi su skupljeni u gornjem dijelu stabljike u dugi klas, žute su boje s bijelo ili crvenkasto vunastim prašnicima.



Srpanjska biljka

Miris svježe biljke ili cvjetova nije baš ugodan, no cvjetovi, naprotiv, kada su osušeni, mirišu poput meda. Okus biljke je slatkast i sluzast.

Divizma cvate od početka srpnja, tokom čitavog ljeta, sve do kraja jeseni.

Biljka raste na neplodnim, suhim i kamenitim tlima, na sunčanim šumskim čistinama, uz rubove putova te na pjeskovitim tlima uz rubove rijeka i potoka.

Sabiru se i ljekoviti su cvjetovi bez čaške, a pučka se medicina služi i listovima i korijenom. Cvjetovi se smiju sabirati samo po suhom i sunčanom vremenu. Cvjetovi se moraju brzo sušiti, u hladu na zračnom mjestu, a još je bolje potpuno ih osušiti na umjetnoj toplini u blizini ne prevrućeg štednjaka. Budući da osušeni cvjetovi veoma privlače vlagu, moraju se odmah nakon sušenja spremiti u dobro zatvorene staklene
posude.



Kako je pohraniti

Droga se čuva i u potpuno zatvorenim posudama nad vapnom na tamnom i suhom mjestu. Neprikladno spremljeni suhi cvjetovi brzo potamne i postanu neupotrebljivi. Korijen divizme kopa se rano u proljeće, prije nego biljka počne zelenjeti.
Listovi se sabiru neposredno nakon cvatnje, također samo po sunčanom vremenu.

Čitava biljka sadrži biljnu sluz. Ona se uz bijeli i crni sljez ubraja u ljekovito bilje s najobilnijim sadržajem sluzi. Cvjetovi osim toga sadrže do 10 % šećera i eterično ulje.
Cvjetovi su sastavni dio prsnog čaja. Način upotrebe te droge u pučkoj medicini u cijelosti je priznala i moderna medicina. Narodna medicina založila se s pravom ne samo za upotrebu cvjetova, ona vidi ljekovito djelovanje i u upotrebi čitave biljke, tj. cvjetova, listova i korijena.

Osim ove opisane vrste, za dobivanje lijekova služe i srodne vrste divizme, primjerice,vrsta s velikim žutim cvjetovima koja raste i u nas, često na sunčanim položajima i kamenitim staništima.



Čaj za dišne putove

Čaj je jedan od najboljih prirodnih lijekova za upalna oboljenja dišnih putova, bilo da se radi o promuklosti, kašlju, kataru bronha, bronhitisu ili hripavcu. Naročito je prikladan čaj od divizme za liječenje suhih katara, vezanih uz jaki podražaj na kašalj.

Naročito ublažuje i liječi suhi kašalj, koji nastupa u večernjim i noćnim satima. Za te noćne napade kašlja potrebno je čaj zasladiti medom i pripremiti ga u termos-bocu kako bi se u slučaju potrebe mogao odmah piti.



Ljekovita svojstva:

● ublažuje bolove i djeluje protiv upala
● pomaže u liječenju oboljenja želuca i crijeva
● umiruje grčeve probavnih organa
● služi za liječenje upalnih i gnojnih rana, apscesa, oteklina nakon udara, kožnih čireva, mokrih lišaja i ostalih upalnih i bolnih kožnih oboljenja.



U narodnoj medicini

Klistir
Lagani uvarak listova i cvjetova upotrebljava se u pučkoj medicini kao klistir.

Rane
Svježi listovi mogu se upotrijebiti izravno kao povoj na svježe rane.

Protiv proljeva i kašlja
Korijen posjeduje lagano svojstvo da steže, pa ako se pije lagano kuhan u crvenom vinu umiruje proljev, a ako uz proljev dolazi i vrućica, uzima se voda umjesto vina. Taj uvarak dobro služi kod prijeloma ili unutarnjih ozljeda, a s dodatkom meda izuzetno pomaže i kod kašlja.

Za oči
Lagano popareni cvjetovi divizme, zavijeni u platneni rupčić prethodno namočen u uvarak, odličan su oblog protiv svih upala očiju

Hemoroidi
Na isti se način, kao kod obloga za oči mogu ublažiti, i čak izliječiti, upale kože i čirevi i bolno pečenje hemoroida.
Stari recept protiv hemoroida: uzme se 10 do 15 g u prah smrvljenog i dobro prosušenog korijena divizme, doda se 1 žutanjak i toliko pšeničnog brašna da se dodatkom maslinova ulja dobije masa poput tijesta, te se iz toga ispeku male okruglice. One pomažu kod hemoroida, ako se kroz najmanje mjesec dana dnevno natašte pojedu 3 do 4 komada.

Opekotine
Možete pripremiti oblog koji ublažava bol i hladi opekotine.

Kožni problemi
Lagani oparak cvjetova i listova rastvara, čisti i ublažuje bolove kod svih gnojnih rana, udarenih i otečenih mjesta, apscesa, kožnih čireva, mokrih lišajeva i ostalih kožnih nečistoća.

Giht i reumatizam
Cvjetovi divizme u rakiji (šaka cvjetova na litru rakije) sredstvo su za masažu dijelova tijela, oboljelih od gihta i reumatizma.
Svježe sabrani cvjetovi divizme stave se u staklenu posudu, posuda se dobro zaveže i stavi na sunce. Uskoro istekne uljna tekućina koja služi za masažu kod bolova gihta i reumatizma i brzo ih ublažuje.

Unutarnje rane
Ulje za reumu može se primijeniti i u liječenju rana tako da se kapa na vanjske rane te se pusti da se tekućina osuši na rani ili se kod unutarnjih rana (krvarenja) uzima čajnom žlicom. Ulje mora biti uvijek svježe, naročito kod unutarnje upotrebe.



Liječenje životinja
Cvjetovi i listovi lagano se prokuhaju u vodi te se ocijeđena tekućina daje životinjama koje kašlju, jer to rastvara sluz i ublažuje bolove.
Loše potkovanom konju koji hramlje, nakon što je izvađen čavao, veže se na ranu zdrobljena biljka divizme.



Povijest i mitologija

Divizma se već odavna pojavila u mitu, pričama i povijesti. Dioskurid je hvalio divizmu, ali se ne zna na koju je pritom mislio od nnogobrojnih vrsta koje uspijevaju u južnoj Europi.
U starom je Rimu bila divizma toliko cijenjena, da je rimski liječnik Marcellus Empiricus, koji je u svojem djelu sabrao sve medicinsko znanje onoga vremena, izvještavao kako se divizma smije sabirati samo uz izgovaranje magijskih riječi.

I u katoličkom vjerovanju divizma nalazi značajno mjesto pa su, primjerice, seljaci, posvećenim grmićem, u kojem je obavezno bila i divizma, dimili na Ivandan svoje domaćinstvo kako bi u njemu, prema praznovjernom shvaćanju, ostalo sve zdravo.

Mnogi su srednjovjekovni autori, kao, primjerice, Paracelsus, Mattioli, Fuchs i drugi, divizmu uvijek spominjali s priznanjem.

0 komentari:

Pokreće Blogger.
Menu :

Archives