REZULTAT 8.000 ZNANSTVENIH RADOVA: Rafinirani šećer i SVE kronične bolesti su povezani!






Jedna od najgorih stvari koju možete napraviti svome tijelu je neprestano ga hraniti šećerom. Tim znanstvenika sa Sveučilišta u Kaliforniji u San Franciscu (UCSF) nedavno je proučavao više od 8000 znanstvenih radova o tome kako šećer utječe na tijelo i došao do zaključka da ne samo što ljudima povećava masnoću u tijelu, nego ih čini i bolesnima.

Projekt koji je nazvan SugarScience predstavlja šećer kao glavni krivac u oblikovanju metaboličkih bolesti, što može dovesti do stanja kao što su bolesti srca i dijabetesa tipa 2. Vodeći autor profesorica Laura Schmidt sa Medicinskog fakulteta navodi kako su nalazi njezina tima razumljivi - šećer je vrlo otrovan za tijelo i vitalne organe, uključujući i jetru.

Prema njihovom istraživanju, gotovo tri četvrtine sve zapakirane i procesirane hrane sadrži dodani šećer. Ovaj šećer obično se predstavlja kroz  61 različito ime, uključujući stvari kao što su visoko-fruktozni kukuruzni sirup (HFC), dekstroza i saharoza. Zato je često teško identificirati dodani šećer za koji ne postoje regularni zahtjevi za identifikaciju.

Pravi rezultat istraživanja

Milijuni ljudi redovito konzumiraju više šećera nego što bi trebali što dovodi do kroničnih bolesti. Previše šećera može dovesti i do metaboličkog sindroma  koji dovodi do prerane smrti u obliku zatajenja jetre, srčanog udara, krvnih ugrušaka...

"Previše šećera uzrokuje kronične metaboličke bolesti u mršavijih i debljih ljudi", rekao je pedijatar endokrinolog Robert Lustig, član SugarScience tima i autor istraživanja pod nazivom: 'Debela šansa: Neka izgledi protiv šećera, prerađene hrane, pretilosti i bolesti budu na vašoj strani'. Sam autor ističe kako je pretilost u potpunosti odvojeno pitanje od tjelesne štete uzrokovane velikom konzumacijom šećera.

''Umjesto da se fokusirate na problem pretilosti, trebali biste se usredotočiti na oprez pri opskrbljivanju svog kućanstva prerađenom hranom", kaže autor.

Prava brojka unosa šećera

Dio problema je u tome što mnogi ljudi još uvijek ne shvaćaju koliko šećer zapravo traje u ljudskom tijelu. Prosječni Amerikanac troši gotovo 20 žličica, odnosno oko 78 grama šećera dnevno, što je daleko više od maksimalne razine!

Jedna limenka gaziranog pića sadrži devet žličica ili 36 grama šećera. Najveća preporučena dnevna razina za odrasle muškarce je 36 grama šećera. Odrasle žene dnevno trebaju konzumirati 24 grama šećera što je oko šest žličica. Dnevni unos šećera za djecu trebao bi biti između 12 do 24 grama šećera dnevno.

Prirodni šećer

Voće, povrće i mliječni proizvodi kao i neprerađena hrana najbolji su načini za konzumiranje šećera. Voće i povrće sadrže dijetalna vlakna i druge hranjive tvari koje stvaraju zaštitnu zonu pri prerađivanju šećera u tijelu. Tako se organi poput gušterače štite od potrebe za pretjeranom proizvodnjom inzulina. Podsjetimo samo da pretjerani rad gušterače može dovesti do otpornosti na inzulin i dijabetes.

Istraživanje SugarScienca navodi i kako sve kalorije nisu iste.

"Kalorija nije kalorija nego je bitna namirnica prema kojoj se onda određuje kako se 'kalorija' metabolizira," objašnjava Lustig.

0 komentari:

Pokreće Blogger.
Menu :

Archives