HRENOM SPRIJEČITE OPADANJE KOSE: PLUS, TESTIRAJTE KOLIKO VAM KOSE OPADA



U jesen pojačano gubimo vlasi, a to je uobičajena reakcija na ljetnje izlaganje sunčevoj svjetlosti koje dovodi od pojačanog lučenja hormona rasta kose. Faza u kojoj kosa opada obično traje od četiri do šest nedjelja, ali ako je duža valja se obratiti ljekaru.

Testirajte koliko kose opada

Ovaj test se radi na kosi koju niste prali najmanje tri dana. Dlan sa raširenim prstima položi se direktno na tjeme, čvrsto ga zatvorimo i pustimo da klizi od korijena ka vrhu, tako da vlasi padaju na list papira. Ponovite više puta. Ako je opalo više od deset dlaka, onda imate pojačano opadanje i vjerovatno nije posrijedi sezonska pojava. Uzimajte vitamine i minerale. Ako je u pitanju više od 15 dlaka, onda je posrijedi neki zdravstveni problem i mora se ići kod lekara.

 Tretmani za kosu

Tretmani ne djeluju na gubitak kose u smislu da regenerišu njen rast, ali svakako podstiču taj proces. Mogu biti oralni (uzimanje vitamina B kompleksa, cinka, gvožđa i silicijuma), kao i u vidu ampule, maske ili kreme za kosu. Prirodna pomoć je čaj od preslice i masaža kože glave uz pomoć maslinovog, ricinusovog ili ulja čajevca.

Zdravstveni uzroci ispadanja kose

Brojni lijekovi koji sadrže beta blokatore, heparin i litijum kao i amfetamini, mogu izazvati gubitak kose. Takođe isti efekat može izazvati promjena hormonalne ravnoteže zbog nepravilnog rada štitne žlijezde. Zatim, uzrok mogu biti agresivni tretmani poput blajhanja kose, peglanja, mini vala ili nepažljivo četkanje, kao i nekvalitetni šamponi.

Recept koji vraća kosu

Izrendajte svjež korijen hrena i stavite u teglu. Prelijte sa 150 grama crnog vina. Neka odstoji 7 dana na tamnom mjestu dobro zatvoreno. Uveče ovaj hren dugo vatom utrljavati u kožu glave. Zatim kosu obrišite  peškirom. Ne perite kosu poslije toga. Možete tek ujutru da je perete  po potrebi. Ovo radite svako veče. Nakon mjesec dana ovog tretmana, kosa polako  počinje da raste na mjestima na kojima je bila opala.

(aura.ba)

0 komentari:

Pokreće Blogger.
Menu :

Archives