Recite “ne” industrijskoj prehrani punoj boja i konzervansa
Gluten je vrlo jeftin i lako dostupan, a industrijskim namirnicama daje formu, volumen i kompaktnost, tako ga, na nesreću mnogih celijakičara, proizvođači hrane obilato i rado koriste. Tako je gluten postao sastavni dio prehrambenih boja, konzervansa i aditiva, pa ćete ga naći u namirnicama u kojima ga niti u snovima ne biste očekivali.
Bezglutenska dijeta koju vam ovaj put predstavljamo, nastala je prvobitno za“celijakičare”. To su ljudi oboljeli od bolesti zvane “celijakija”. O čemu se, naime, radi? Celijakija je nepodnošljivost organizma prema glutenu. To je hronična bolest tankog crijeva, a spada u grupu autoimunih bolesti. Bolest je doživotna i nema drugog lijeka osim stroge bezglutenske ishrane.
Upravo u želji da se pomogne ovim bolesnicima, osmišljena je bezglutenska dijeta. No, istraživanja sve više pokazuju kako je bezglutenska dijeta zdrava ne samo za celijakičare, već i za sve one koji su odlučili reći “ne” industrijskoj prehrani punoj boja i konzervansa. Za celijakičare, ova dijeta treba da bude doživotna. Ona je pogodna i za ljude sa viškom kilograma. Da li će je primjenjivati kao svoj doživotni meni ili sve dok ne dobiju željenu kilažu, ovisi o njima samima.
PRIJEDLOG JELOVNIKA
Doručak (odaberite jedno): hljeb bez glutena s mliječnim namazom ili maslacem i marmelada; riža na mlijeku s voćem; omlet sa sirom i suhim mesom; bezglutenski müsli s jogurtom ili mlijekom i medom.
Međuobrok (odaberite jedno): banane i jagode (mogu i smrznute) s prirodnim jogurtom; suho voće i orašasti plodovi poput oraha, badema ili sl.
Ručak (odaberite jedno): paradajz, mozzarela i bosiljak; rižoto sa tikvicama, (obavezno posut parmezanom); salata - zelena ili s paradajzom, krastavcima, paprikom, začinjena maslinovim uljem; dinstane lignje sa bijelim lukom, bijelim vinom i začinima uz palentu (bez glutena) i zelenu salatu; celijakičarski “Chilli con Carne” - slabije začinjen, (da crijevna sluznica ne pati), uz kuhanu rižu i zelenu salatu.
Večera: kuhana i ohlađena riža na salatu sa kockicama sira, tunom, kukuruzom, lukom, paradajzom i tikvicama (koje su vrlo kratko prokuhane i ohlađene) također narezanima na kockice - sve to se začini maslinovim uljem i peršinom; hljeb (bez glutena) na razne načine - s povrćem, tunom, lukom, malo sira; povrće na žaru - patlidžani, tikvice, luk, paprika - sve to prepečeno na tavi začinjeno nasjeckanim sušenim paradajzom i maslinovim uljem.
Deserti (odaberite jedan): voće “na tone i na sto načina”; kolači bez glutena (koje, razumije se, napravite sami kod kuće) ili kupite gotove kekse u posebnim prodavnicama.
ZABRANJENE I DOZVOLJENE NAMIRNICE
Celijakičari (ali i oni koji se odluče na bezglutensku dijetu, odnosno zdravi način prehrane) morat će se odreći industrijske hrane, a to znači - pašteta, salama, hrenovki kečapa, većine majoneza i senfova, nekih voćnih jogurta, gotovih pudinga, piva, većine čokolada, žele i punjenih bombona, instant kapučina, instant supa, gotovih umaka, svih grickalica poput smokija i čipsa, šlag pjene, čak i nekih vrhnja za šlag i kuhanje, većine corn flakesa i ostalih žitarica za doručak, instant pripravaka i začina, instant palente, kocki za supu, itd. Tu spadaju i svi pekarski proizvodi sa pšeničnim brašom ili ražem ili ječmom.
Na raspolaganju su sve vrste voća i povrća, meso, riba, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi ako nemaju dodatak glutena. Od žitarica smijete kukuruz, soju, rižu, proso, heljdu. Smijete i krompir. Možete piti i kafu, ali nemojte pretjerivati. Isto vrijedi i za alkohol, a i za cigarete.
Dakle, smijete jesti hranu koja nekontaminirana glutenom. A to istovremeno znači da ćete često morati sami sebi kuhati kako biste bili sigurni da u vašem obroku nema niti mikro čestice glutena. Dijeta možda jeste zahtijevna, ali ima efekta.
EXTRA SAVJETI
Koristite brašno od kukuruza, riže, korijenja, tapioke, krompira ili njihovu mješavinu.
Eksperimentirajte s proizvodima bez glutena - neki od njih mogu se kupiti u supermarketima, trgovinama zdrave hrane ili direktno od proizvođača
Kupujte svježe, smrznuto ili konzervirano povrće (pazite na dodane konzervanse) i začinite s biljem ili mirođijama
Kupujte meso, perad i ribu bez punjenja, dodanog sosa ili umaka
Sve proizvode koji ne sadrže gluten pohranite u frižider
Izbjegavajte umake, nadjeve, konzerviranu ribu
SUPLEMENTACIJA
Uz gluten-free dijetu, kao dio terapije, oboljeli od celijakije često trebaju dodatnu suplementaciju vitamina i minerala. Često se preporučuje poseban unos željeza i folne kiseline, a u nekim slučajevima i jednog iz grupe B vitamina. Ponekad je potrebna zamjena za tekućinu i elektrolite, uključujući kalcij, kalij i magnezij. I žene i muškarci s slabom gustoćom kostiju zahtijevaju dodatnu suplementaciju vitamina D. Dakle, i oni koji ne boluju od ove bolesti, a žele uvesti bezglutenski režim ishrane, odnosno mršavljenja, trebali bi pojačati unos vitamina i minerala u organizam.
Izvor: magazin Aura
BEZGLUTENSKA DIJETA, ZDRAV I EFIKASAN NAČIN GUBLJENJA KILOGRAMA
About author: Biljna medicina
Cress arugula peanut tigernut wattle seed kombu parsnip. Lotus root mung bean arugula tigernut horseradish endive yarrow gourd. Radicchio cress avocado garlic quandong collard greens.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Pokreće Blogger.
Menu :
Ima li neki kapučino bez glutena?
OdgovoriIzbriši