
Ovo povrće je poznato još od vremena Hipokrata i korišteno je za liječenje mnogih bolesti. Drevni Grci i Rimljani koristili su je za smanjenje visoke temperature.
Cvekla sadrži magnezij, vitamin, klor, saponine, betain, flavonoid, jod, cink, kalcijum, natrijum i prirodne nitrite. Klor u cvekli ima antialergijski efekt i pomaže u čišćenju bubrega, žuči i limfe.
Ona ima ljekovita svojstva za 15 bolesti, među kojima: anemija, ateroskleroza, hipertenzija, dijabetes, poboljšava pamćenje i san, pomaže u periodu menopauze i jača imunitet.
Sprečava rak
Betacyanin koji sadrži sok od cvekle sprečava formiranje kancerogenih tumora i omogućava detoksikaciju organizma od svih štetnih toksina.
Sprečava urođene mane
100 grama korijena poznato spriječava različite urođene mana kod beba.
Zdravlje očiju
Sirova repa sadrži dva karotenoida: lutein i zeaksantin. Oni su od velike koristi za oči – posebno retinu.
Izvor: pozivitno.info
0 komentari: