OSVJEŽENJE, A I LIJEK: CVEKLA je majstor za naš organizam!
Ovo povrće je poznato još od vremena Hipokrata i korišteno je za liječenje mnogih bolesti. Drevni Grci i Rimljani koristili su je za smanjenje visoke temperature.
Cvekla sadrži magnezij, vitamin, klor, saponine, betain, flavonoid, jod, cink, kalcijum, natrijum i prirodne nitrite. Klor u cvekli ima antialergijski efekt i pomaže u čišćenju bubrega, žuči i limfe.
Ona ima ljekovita svojstva za 15 bolesti, među kojima: anemija, ateroskleroza, hipertenzija, dijabetes, poboljšava pamćenje i san, pomaže u periodu menopauze i jača imunitet.
Sprečava rak
Betacyanin koji sadrži sok od cvekle sprečava formiranje kancerogenih tumora i omogućava detoksikaciju organizma od svih štetnih toksina.
Sprečava urođene mane
100 grama korijena poznato spriječava različite urođene mana kod beba.
Zdravlje očiju
Sirova repa sadrži dva karotenoida: lutein i zeaksantin. Oni su od velike koristi za oči – posebno retinu.
Izvor: pozivitno.info
About author: Biljna medicina
Cress arugula peanut tigernut wattle seed kombu parsnip. Lotus root mung bean arugula tigernut horseradish endive yarrow gourd. Radicchio cress avocado garlic quandong collard greens.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Pokreće Blogger.
Menu :
0 komentari: