Evo šta će vam se desiti ako budete jeli samo jedna šaku ovih sjemenki

gtrSjemenke bundeve se u medicinske svrhe koriste već hiljadama godina.

Bogat su izvor magnezija, kalcija, kalija, željeza, cinka i vitamina K. Odličan su izbor za grickanje jer su bogate omega 3 masnim kiselinama koje su tijelu neophodne za održavanje zdravlja srca i regulisanje krvnog pritiska.

Protiv rakaIstraživanje koje su sproveli španski naučnici je pokazalo da sjemenke bundeve sadrže spojeve koje se uspješno bore protiv ćelija raka.

Još jedno istraživanje, ovog puta njemačkih naučnika, potvrdilo da žene koje su prošle kroz menopauzu i svakodnevno jedu sjemenke bundeve imaju za 23% manji rizik od nastanka raka dojke. Jednako učinkovitima su se pokazale i sjemenke suncokreta.

Dobre za zdravlje prostateUlje sjemenki bundeve se koristi za liječenje povećane prostate (hiperplazije). Ovo ulje sadrži fitohemikalije i antioksidanse koji smanjuju nivo slobodnih radikala u tijelu i sprječavaju nastanak kancerogenih ćelija.


 


Smanjuju holesterolIstraživanja su pokazala da sjemenke bundeve loš holesterol mogu smanjiti za 13%, a nivo ukupnog holesterola za 10%.

Takođe će smanjiti rizik od nastanka krvnih ugrušaka, bolesti kardiovaskularnog sistema, moždanog i srčanog udara.Štite od dijabetesaSjemenke bundeve su bogate zdravim nezasićenim masnim kiselinama.

Ustanovljeno je da su učinkovite u regulisanju nivoa šećera u krvi i povećanju osjetljivosti tijela na inzulin. Brojni stručnjaci dijabetičarima preporučuju sjemenke bundeve kao namirnicu za svakodnevno konzumiranje.

Dobre za mršavljenje

Bogat su izvor vlakana i proteina, materija koje su ključne u gubitku kilograma. Samo 30 g sjemenki bundeve ima oko 5 g proteina, što će vas duže držati sitima. Ipak, konzumirajte ih umjereno jer šolja sjemenki sadrži oko 285 kalorija.

0 komentari:

Pokreće Blogger.
Menu :

Archives