Evo kako uzgojiti ALOE VERU kod kuće i iskoristiti sve njene zdravstvene prednosti!

23523f23




Aloe vera je biljka koja je strahovito doprinijela medicinskoj i kozmetičkoj industriji. Možete je uzgojiti sami u svojoj kući i iskoristiti sve njene blagodeti.

Prije nego krenete da uzgajate sami svoju biljku odaberite vrstu koju želite. Ako je mislite koristiti za zdravstvene svrhe, bilo bi najbolje uzgojiti najljekovitiju Aloe Veru Barbadensis Miller.

Uzgojiti ovu biljku možete tako da reznicu koja se sa strane reza posušila kako ne bi došlo do truljenja stavite u supstrat i čekate da dobije žilice i krene se ukorijenjivati. Aloe Vera je sukulent, što znači da u svoje mesnate listove sprema vlagu potrebnu za razvoj stoga joj ne odgovara način puštanja žilica u vodi kako se to radi sa ostalim biljkama.

Budući da Aloe Veri treba zgusnutiji raspored, trebali biste reznice staviti dosta blizu jedne drugima dok se malo ne razviju. Ako ćete biljke držati u posudama, a ne u vrtu, bilo bi dobro na dno posude prvo naslagati malo kamenja, preko toga sloj pijeska i tek onda gore zemlju.

Važno je da posuda ima rupu kroz koju može otjecati eventualni višak vode. Ova biljka ne podnosi puno vlage pa je samim time ne trebate zaljevti češće od jednom sedmično i to relativno malom količinom vode.

U zimskom periodu dobro ju je unijeti u neki unutrašnji prostor sa nešto svjetla. Važno je smanjiti zaljevanje na najviše jednom mjesečno u periodu kada biljka miruje. Ovo se odnosi na to kada je biljka u unutrašnjem prostoru ali i dalje na nižim temperaturama.

Ako Aloe Veru držite u ugrijanom prostoru, postoji mogućnost da joj to neće odgovarati stoga u prvo vrijeme nakon premještanja obratite pažnju u kakvom je biljka stanju i mijenja li se šta na njoj. Ako joj prostor ne odgovara, što je vrlo moguće treba je prebaciti u neki hodnik da prezimi.

Njen čudesni gel postaje ljekovit tek kod biljaka starijih od dvije godine zato nemojte ranije kidati listove i koristiti gel. Nakon dvije godine, možete kidati listove i to tako što ćete da ga otkinete cijelog. Biljka se vrlo brzo oporavlja i dobro napreduje čak i ako joj se kidaju listovi.

0 komentari:

Pokreće Blogger.
Menu :

Archives