Čaj od borovih iglica je ugodnog mirisa i okusa, a uz sve to je jako dobar za jačanje imuniteta. Također je i jako djelotvoran i kod problema pijeska na bubrezima te za ispiranje grla kod upale. Čaj ima diuretsko djelovanje, ubrzava izbacivanje viška vode iz organizam, te na taj način djeluje na regulaciju krvnog tlaka. Za pripremu čaja se preporučuju izbojci (sam vrh) bora koji se mogu brati od se brati od ožujka ili travnja na nižim nadmorskim visinama pa sve do lipnja na višim nadmorskim visinama. Važno je da su ubrani najmanje dvjestotinjak metara od najbliže prometnice.
Priprema čaja od borovih iglica:
Sastojci:
800 ml vode
1/2 šalice svježe ubranih borovih iglica
Priprema:
Svježe ubrane borove iglice usitniti i dodati ih u proključalu vodu. Kuhati 15 minuta na laganoj vatri (trećina vode bi trebala ispariti). Potom ukloniti sa vatre i ostaviti pola sata u poklopljenoj posudi da odstoji. Potom procijediti i po želji dodati limun i zasladiti sa medom. Čaj bi trebao biti crvenkaste boje i na površini se mogu pojaviti kapljice eteričnog ulja. Čaj čuvati u hladnjaku i piti ga do 3 puta dnevno. Čaj se ne preporučuje trudnicama i dojiljama.
0 komentari: