Neem – sveto drvo iz Indije kao prirodni lijek!





U Indiji, ovo drvo smatra se svetim, a poznato je po svojim ljekovitim svojstvima (u indijskim selima zovu ga “seoska apoteka”). Obitelj koja ima drvo neem-a u svom vrtu ili u blizini doma smatra se “zdavstveno osigurana”. Sela koja su okružena drvoredima neem-a poznata su po dobrom zdravlju svojih građana (ovo drvo pročišćava zrak, budući da oslobađa više kisika od ostalog drveća, a osim toga, svi dijelovi ovog drveta imaju ljekovita i iscijeljiteljska svojstva).

Ime ovog drveta na staroindijskom jeziku (sanskritu) “Nimba” (potječe od “Nimbati Syasthymdadati” što znači “dati dobro zdravlje”) . Drugo ime za neem je “Pinchumada”, što prevedeno sa sanskrtia znači “uništavač leproze i iscjeljitelj kožnih bolesti”.

U Indiji, ovo drva zauzima posebno mjesto u religiji i životima ljudi. Novorođena beba u tradiconalnim porodicama okupa se u vodi prokuhanoj s lišćem neem-a, a bebe se polažu na svježe ubrano lišće neem-a. Dio ritual uljepšavanja budućih mladenki također je kupanje u vodi koja je prokuhana neem-om.

Ukoliko se na koži pojavi osip, ili osoba ima bilo koji kožni problem ili kožnu bolest, kupanje u vodi prokuhanoj sa neem-om je tradicionalna terapija.
Neem štiti od insekata, te osim što nudi predivnu sjenu u toplim ljetnim jesecima, daje i mir koji bi inače bio uznemiren muhama ili komarcima. U tradicionalnim domovima svakodnevno se pali grančica i dimom se pročišćava dom (prirodno antibakteriejkso sredstvo I “mortein”). Na ulazu u dom postavlja se grančica neem-a, kako bi zaštitila dom od negativnih utjecaja.

Nakon sto se listovi neem-a odstrane sa grančice, grančica se žvače nekoliko minuta, kako bi se rascvjetala, te se koristi kao prirodna “četkica za zube” , dok ljekovite supstance njeguju zube i desni (razlog zbog kojeg danas mnoge zubne paste u indiji sadrže upravo neem, a u mnogim pastama iz domaće radinosti prah neem-a je neizostavan).

Tradicionalni ljudi jedu ujutro nekoliko listova neem-a ujutro, za pročišćavanje krvi, a također ga nude za vrijeme molitvi, na oltaru (nakon čega ga pojedu). Neem djeluje antibakterijski, antifungicidno, i antivirusno, te pročišćava krv, prostorije i lijeci kožne infekcije. Prah neem-a tradicionalno se primjenjuje u izradi maski za lice i melema, za liječenje akni, osipa na koži i drugih kožnih oboljenja.

(receptinadlanu)

0 komentari:

Pokreće Blogger.
Menu :

Archives