Kakao – štiti mozak i druge organe
Kakao sadrži visok nivo flavonola koji se nalaze i u čaju, grožđu i jabukama. Riječ je o podgrupi dobro poznatih flavonoida, koji imaju izuzetno jaka antioksidativna svojstva i koji štite moždane ćelije od oštećenja.
Istraživanje je pokazalo da osobe koje svakodnevno ispiju šoljicu kakaa ili vruće čokolade imaju bolju “radnu memoriju” te ostvaruju bolje rezultate u testovima rasuđivanja. Mlijeko sa kakaom prije spavanja može spriječiti probleme s pamćenjem kod starijih osoba, pokazali su rezultati najnovijeg istraživanja.
Nedavno istraživanje je pokazalo kako nas kakao može zaštititi i od raka debelog crijeva.
Kakao stimuliše proizvodnju endorfina, hormona sreće. Endorfin pomaže zdravlju arterija i štiti nas od bolesti krvnih sudova, smanjuje krvni pritisak, povećava elastičnost sudova, smanjuje rizik od srčanog udara i snižava holesterol.
(receptinadlanu)
About author: Biljna medicina
Cress arugula peanut tigernut wattle seed kombu parsnip. Lotus root mung bean arugula tigernut horseradish endive yarrow gourd. Radicchio cress avocado garlic quandong collard greens.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Pokreće Blogger.
Menu :
0 komentari: