ŠTA SVAKA TERASA TREBA DA IMA: KOMBINACIJE CVEĆA KOJE PROVERENO USPEVAJU! (FOTO)Biljke na terasama, prozorima ili na ogradama balkona imaju vrlo loše uslove za rast. Izložene su jakim vetrovima i vrlo jakom suncu, čije delovanje pojačava i blizina zidova i prozorskog stakla. Zato treba izabrati takve sorte cveća koje nisu toliko osetljive i koje su otporne na vetar i sunce. Pored toga, treba poznavati osnovne životne uslove pojedinih vrsta biljki i voditi računa na kom se mestu nalaze. Vrlo je važno znati na koju su stranu sveta okrenuti prozori i balkoni. Neke vrste ne podnose veliku hladovinu.

One u hladu ili nikako ili vrlo slabo cvetaju. Drugima, opet, škodi sunce. Zato prilikom sađenja i nege treba ovim biljkama posvetiti posebnu pažnju. Prozor koji mami poglede Ako se prozori nalaze u prizemlju ili na prvom spratu zgrade i blizu ulice, može se odabrati cveće nežnijih boja i sitnijih cvetova i listova. A ako se žele ukrasiti prozori i balkoni na trećem, četvrtom ili petom spratu zgrade, a dosta su odmaknuti od ulice, treba odabrati biljke intenzivnih jarkih boja, krupnijih cvetova i listova, kao i biljke čije stabljike ne stoje uspravno već „padaju”, jer to cveće treba da deluje na posmatrače sa veće daljine. U svakom pojedinačnom slučaju mora se posebno odlučiti koje će se biljke gajiti. Vrlo lepi efekti mogu se postići i samo jednom jedinom vrstom, kao i raznim kombinacijama.

Na primer, sasvim niske narandžaste „minjon georgine” sa plavim lobelijama sa prednje strane, muškatle-pelargonije u kombinaciji sa agiratumom, petonijama, tegeresom i drugim. Za izuzetno toplo vreme Veoma toplo vreme ove godine je osiguralo veću ponudu na pijacama i u prodavnicama, ali i omogućilo nešto ranije bogatstvo boja na našim terasama, prozorima i dvorištima. Kada se odlučite za kupovinu saksijskog cveća, imajte na umu da je bolje kupiti biljku sa nekoliko otvorenih cvetova i brojnim pupoljcima, jer se u takvoj biljci duže uživa, a i prilagođavanje novoj okolini je brže. Dragoljub, kadifica i ivančica daju zanimljivu vatrenu kombinaciju, čijem izboru ne mogu da odole ni najzahtevniji. Vreme cvetanja ovih vrsta je izuzetno dugo, posebno kada je u pitanju kadifica. Važno je napomenuti da ta kombinacija nije podložna bolestima i napadima biljnih vaši.

Dragoljub je ljubitelj sunčanog položaja koji ne podnosi hladnoću. Lako se prilagođava novom tlu, a zauzvrat nam daje neumorno cvetanje do jeseni. Kadifica je izuzetno otporna, pogodna za sandučiće i nije zahtevna. I njeno razdoblje cvetanja traje do jeseni. Ivančice su sve traženije prilikom uređenja prostora. Uz redovno zalivanje i prehranu cvetaju celo leto. Kombinacija cvetajućih begonija i zelena zavesa od sjajnih listova bršljana idealna je za podizanje atmosfere skrivenih kutaka u senci. Begonija traži svetlu, ali ne osunčanu poziciju i hranljivo, humusno tlo. Zbog izuzetnog broja sorti koje se mogu pronaći, nemojte oklevati u kombinovanju s nekom od sorti koje imaju dekorativno lišće, poput leopardove begonije.

A bršljan svojom otpornošću i prilagođavanjem na gotovo nemoguće uslove jednostavno oduševljava. Plavo i crveno za sunčanu stranu Plavo-crvena kombinacija dalija i zvončića podiže atmosferu svakog prostora. Georgina je izuzetna biljka, bilo da je imamo zasađenu u lončićima ili kao cveće u vazi. Zato je treba saditi u središte lončića i osigurati joj dovoljno prostora za neometan rast. Pored možete da zasadite zvončiće koji bojom, veličinom i oblikom cveta naglašavaju razlike ove izuzetne kombinacije. Savet: Nega cveća u saksijama preko leta sastoji se u zalivanju, zatim prekopavanju, uklanjanju precvetalih ili suvih cvetova i listova, kao i prehranjivanju.

Naročito mnogo vode potrebno je biljkama za vreme vrelih letnjih dana. Tada treba da se nakvasi i pod balkona, ali se, pri tom, mora paziti da se biljke ne poprskaju vodom. Zaliva se uvek ustajalom mlakom vodom. izvor: stil.kurir.rs


0 komentari:

Pokreće Blogger.
Menu :

Archives